Zlatiborski sir sa švajcarskim ukusom

Želja za ekonomskim napretkom i ispunjenim porodičnim životom u prirodi, navela je četrdesetjednogodišnjeg Radivoja Mišovića da sa suprugom Irenom i sinovima Markom (14) i Draškom (11) okrene novi list. Posle 12 godina službovanja u turizmu i bankarstvu on je u Rudinama napravio sopstvenu farmu, kupio je 20 „braun svis“ krava i skupu opremu, a uskoro će u lepom zlatiborskom selu započeti proizvodnju švajcarskog sira „grijer“.

Foto: Novosti
Foto: Novosti

Poduhvat Mišovića je mukotrpan i neizvestan. Od porodice traži rad, znanje, vreme i odricanje, jer je potrebno puno novca da bi se stiglo do cilja. Radivojeva želja je da u započetom poslu izdrže, da entuzijazam i uloženo – bude nagrađeno, pišu Novosti.

– Po podizanju farme, odlučio sam se za rasu „braun svis“, malo plemenitiju od nama poznatije „buše“, jer odnos proteina, belančevina i masti u mleku daje dobar finalni proizvod. Namera je da ovde na Zlatiboru proizvodimo švajcarski „grijer“ sir. Krave su sada u fazi teljenja, pa započinjemo proizvodnju – objasnio je Radivoje. – Nisam imao pomoć banaka, pa smo do sada urađeno finansirali od ušteđevine i pozajmicama od prijatelja i porodice, pomažu roditelji, sestra, zet…

Očekuju Mišovići da će pozajmljeno vratiti do početka proizvodnje sira, a do prvih prihoda drže se i svojih poslova. Radivoje je konsultant u jednoj građevinskoj firmi, supruga Irena radi u očevom restoranu, a ostatak vremena provode uz decu i na farmi. Za spavanje i odmor, vremena skoro da nema.

– Od države sam zasada dobio subvencije za nabavku opreme za mužu, vezove i adaptaciju farme, očekujem i povraćaj 55 odsto novca od nabavke krava. Imam podršku opštine i „Zlatiborskog eko agrara“, pa ću aplicirati za nove subvencije – dodao je Radivoje. – Problem je trenutno radna snaga, malo ko želi da radi i da strpljivo čeka rezultate, a potrebe za radnicima će biti. Trenutno, skoro sve poslove obavljam sam, na farmi koja je udaljena osam kilometara od kuće sam danonoćno, a brinem i o 18 hektara imanja, što našeg, što zakupljenog, jer treba obezbediti hranu za krave.

Foto: Novosti
Foto: Novosti

Sada, kaže Radivoje, treba istrajati, jer je početak težak i pun odricanja, a garantovanog uspeha nema.

SEOSKI TURIZAM

– Uz proizvodnju sira, nadamo se da ćemo u dogledno vreme oživeti i seoski turizam na našem imanju. Rudine su na putu prema Sirogojnu i Rožanstvu i turistička perspektiva je dobra. Zasada, sve je u odricanju, radu i strpljenju – ističe Radivoje.

„GRIJER“ NA SRPSKI NAČIN

„Grijer“ ćemo proizvoditi na tradicionalan način, nepromenjen 200 godina, želimo zlatiborski „zlatni sir“, da stvorimo ono što sam video u Nemačkoj i Švajcarskoj. Znam koliko je poduhvat neizvestan, sve zarađeno na drugoj strani ulažemo u farmu, a za uspeh će biti potrebno i malo sreće – ističe Radivoje.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.