DANAS SLAVIMO VELIKI ČETVRTAK: Dan Tajne večere i Svete tajne pričešća

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak, u znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola. Već ponegde počinje bojenje jaja.

Foto: SPC

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitvu i izdajstvo sina Božijeg.

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

– Uzmite, jedite; ovo je telo moje.

– Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova – piše u Jevanđelju.

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, nakon čega su iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli vojnici.

Foto: SPC

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom, namenjan bolesnima, koji će se ove godine ipak čitati u 14 časova.

U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti, a do tada se vernici na molitvu pozivaju klepalom. Zvona će se ponovo čuti tek na Vaskrs.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji se, ove godine, zbog epidemije, mogu pričestiti u svom domu, u dogovoru sa sveštenikom.

Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cele godine.

Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Dok se bi svi ostali dani u Stradalnoj nedelji (poslednoj nedelji Vaskršnjeg posta) poste na vodi, na Veliki četvrtak je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Srbija Danas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *