Pokrenuta digitalna filmska platforma LIGHTBOX u Domu kulture Čačak

Čačak – Filmski program Doma kulture Čačak je uveo novinu u oblasti prezentacije svojih programa. Pokrenuta je digitalna filmska platforma LIGHTBOX, koja će doprineti kvalitetnom predstavljanju različitih filmskih formi: kratkometražnih igranih filmova, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, saopšteno jeiz ove kulturne ustanove.

Takođe, LIGHTBOX će učiniti dostupnim i druge sadržaje vezane za film kao što su video intervjui, podkast, recenzije, kritike, stručni komentari. Cilj je da se gledaocima približe različite autorske poetike i opusi, kao i da se upoznaju sa pojedinim pojavama, aspektima i fenomenima u domaćoj i stranoj kinematografiji. Na taj način LIGHTBOX želi da postane i ostane dobra navika svojih gledalaca.

Prvi program koji počinje 30. aprila i trajaće do kraja maja je SRBIJA.DOCS – SAVREMENI SRPSKI DOKUMENTARISTI. Predstavljamo petoro autora različitih prosedea, životne dobi i obima stvaralačkog opusa, aktivnih u produkcionoj, edukativnoj i prikazivačkoj delatnosti kada je dokumentarni film u pitanju: Igora M. Toholja, Dejana Petrovića, Milana Belegišanina, Aleksandru Mitrić Štifanić i Maju Novaković.

Igor M. Toholj

Reditelj čiji filmovi Svedok jednog vremena i Kontrafaza otvaraju ciklus je Igor M. Toholj. Autor više od trideset ugavnom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, takođe i umetnički direktor festivala DOK i selektor dokumentarnih programa Festivala evropskog filma Palić. Svedok jednog vremena je dugometražni dokumentarac o nekadašnjem Domu sindikata, ustanovi značajnoj u širem društvenom i kulturološkom kontekstu za razumevanje visoke i popularne kulture bivše SFRJ. Kratki film Kontrafaza bavi se suicidalnim beznađem u urbanim sredinama, a nedavno je premijerno prikazan na 68. Martovskom festivalu.

O terminim prikazivanjima filmova, kao i o programu SRBIJA.DOCS više možete saznati na platformi 

LIGHTBOX: www.lightbox.domkulturecacak.org

PressLider

Foto: iz filma SVEDOK JEDNOG VREMENA + logotip platform LIGHTBOX

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.