Disovi laureati promovisani na 61. Sajmu knjiga

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ već treću godinu zaredom predstavlja laureate „Disovog proleća“ na najvećoj svetkovini pisane reči, Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Dobitnici ovogodišnjih Disovih nagrada svoj svečani sajamski nastup imali su u petak, 28. oktobra u 13 časova na „Platou Miloša Crnjanskog“.

Foto: GB "Vladislav Petković Dis"
Foto: GB „Vladislav Petković Dis“

Iako zbog bolesti nije mogao da prisustvuje beogradskoj promociji, poezija Tomislava Marinkovića, laureata Disove nagrade za životno delo, odjekivala je na platou Crnjanskog koji je takođe davne 1973. godine poneo Disovo odličje. O Marinkovićevom pesništvu govorio je književni kritičar Petar Arbudina, stihove je kazivao pesnik Petar Matović, dok je o Disovim svečanostima koje se već 53. godine održavaju u Čačku govorila Danica Otašević, urednik izdavačke delatnosti čačanske biblioteke.

„Malo je pesnika u srpskoj književnosti koji su tako opevali prirodu i običan život, koji živi u skladu sa biljkama, drvećem i zvezdanim nebom , kao Tomislav Marinković,“ istakao je Arbutina.

Foto: GB "Vladislav Petković Dis"
Foto: GB „Vladislav Petković Dis“

Iz njegovog vrta u Lipolistu raselile su se sadnice magnolija, ukrasnog rastinja i cveća po celoj zemlji, ali i pesme o „Nevidljivim mestima“, „Izdvojenim tišinama“ i „Školi trajanja“. Nagrada Tomislavu Marinkoviću dodeljena je u maju kada su štampane i prateće publikacijie – knjiga, katalog i časopis – posvećeni glavnom gostu Disovih pesničkih susreta. Marinković se pridružio plejati pesnika koji kao Crnjanski, Vasko Popa i drugi čine antologiju srpske lirike, saopšteno je iz GB.

Osim prestižne Disove nagrade, Gradska biblioteka od 1979. godine dodeljuje i nagradu mladom neafirmisanom pesniku za rukopis za prvu knjigu. Zbirka pesama dobitnika nagrade „Mladi Dis“ Ognjena Obradovića, upravo je na 61. Sajmu knjiga imala prvo predstavljanje publici. O Obradovićevom prvencu „Oticanja“ govorio je Petar Marović koji je i autor pogovora za 35. zbirku čačanske edicije za mlade „Tokovi“.

Foto: GB "Vladislav Petković Dis"
Foto: GB „Vladislav Petković Dis“

„Na trusno tle mlađe pesničke scene u Srbiji Ognjen Obradović ulazi orginalnog i oformljenog glasa. Predati se literaturi danas je čin hrabrosti, a Obradović to čini krajnje lekovito hvatajući se u koštac istovremeno sa samim sobom i svetom koji ga okružuje“, kazao je Matović. Mladi Disov poklonik potom je potpisivao svoju prvu knjigu pesama.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.