Revitalizovan spomen-kompleks posvećen Milošu Obrenoviću

U Gornjoj Dobrinji kod Požege, rodnom mestu kneza Miloša Obrenovića, završeni su radovi na rekonstrukciji, sanaciji, revitalizaciji i konzervaciji crkve Svetih apostola Petra i Pavla, čardaka i zvonika koji su deo Spomen-kompleksa posvećenog knezu Milošu.

Spomenik knjazu Milošu u Gornjoj Dobrinji, Arhivska fotografija: S. Jovičić
Spomenik knjazu Milošu u Gornjoj Dobrinji, Arhivska fotografija: S. Jovičić

Projekte očuvanja tih spomen-obeležja podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Opština Požega, Žička eparhija i Spomen-umetnička kolonija Milan B. Protić. Radove su sproveli Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i građevinska firma „Ornament“, piše Beta, prenose Novosti.

Crkva i čardak u kneževom spomen-kompleksu, Arhivska fotografija: S. Jovičić
Crkva i čardak u kneževom spomen-kompleksu, Arhivska fotografija: S. Jovičić

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla koju je knez Miloš podigao 1822, slična je crkvama u Topčideru i Gornjem Milanovcu koje su takođe Miloševe zadužbine. Zidani trospratni zvonik crkve datira iz 1864. godine.

Čardak je drvena prostorija sa kamenim podom i izvorom vode iz 1860. godine koju su koristili knez Miloš i njegovi gosti za vreme crkvenih sabora. Miloš Obrenović podigao je čardak „svome ocu Teodoru za dušu“, kako je uklesano na spomen-ploči.

Gornja Dobrinja je dvadesetak kilometara od Požege.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.