Disovo proleće u beogradskom Studentskom kulturnom centru

Čačak – Stogodišnjica od tragičnog stradanja pesnika Vladislava Petkovića Disa, ovogodišnja promocija pesničke manifestacije Disovo proleće i njenih izdanja, bili su povodi da se u sredu, 29. novembra 2017. godine Gradske biblioteke iz Čačka predstavi beogradskoj publici u Studentskom kulturnom centru.

Nakon obraćanja Vesne Kapor, urednice u ovoj ustanovi kulture, publika je sa pažnjom pratila film „Utopljene duše”, autora Ljubiše Ćirkovića, posvećen životu i stvaralaštvu pesnika nestalog u talasima Jonskog mora, čija poezija, vek kasnije, čujno odjekuje u glasovima srpskih savremenih liričara.

Potom je dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke u Čačku, govorio o tradiciji manifestacije Disovo proleće, koja duže od pola veka u slavu poezije i u spomen na Disa, okuplja njegove pesničke potomke, počev od najmlađih autora koji se oglašavaju na književnim konkursima koje raspisuje čačanska Biblioteka do najznačajnijih savremenih srpskih književnih stvaralaca ovenčanih Disovom nagradom.

Zlata Kocić, pesnikinja, prevodilac i esejist, ovogodišnja dobitnica ovog značajnog pesničkog priznanja, koje joj je „za pesnički svet, čija je osnovna karakteristika duboka sakralizacija sveta i života” pripalo prema jednoglasnoj odluci žirija u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić, predočila je duboku vezu svojih najnovijih rukopisa sa Disovim sugestivnim doživljajem sveta i ključnim simbolima njegove lirike, pročitavši pri tom stihove iz knjige svojih izabranih i novih pesama Harmon, koja je, kao 42. pesnička zbirka u ediciji Knjiga gosta, objavljena u izdanju čačanske Biblioteke.

Autor pogovora koji prati ovo vredno izdanje, prof. dr Radivoje Mikić, predsednik ovogodišnjeg žirija za dodelu Disove nagrade, ukazao je na samosvojnost, visoki artizam i najvažnija tematska usredsređenja pesničkog govora Zlate Kocić, čija je poezija od ispitivanja moći govora prešla put do opevanja najsloženijih duhovnih sfera. O svom doživljaju stvaralaštva ovogodišnje dobitice Disove nagrade, govorila je i Olivera Nedeljković, bibliotekar čačanske Biblioteke, autor izložbe Svetlosne lestve Zlate Kocić, koja je ovom prilikom postavljena u Maloj sali SKC-a.

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *