Divlja gradnja na Tari jača od krivičnih prijava

Planina Tara. – Da li zaštićenoj i prostranoj Tari, do sada uglavnom pošteđenoj od divlje gradnje, preti neslavna sudbina nekih drugih turističkih planina preizgrađenih u pojedinim područjima? Sudeći po najnovijim dešavanjima i to je moguće, s obzirom da graditelji nelegalnih objekata na Tari u poslednje vreme ne haju ni za krivične prijave koje zbog tih nedozvoljenih rabota podnosi JP “Nacionalni park Tara“.

Planina Tara, foto S.Jovičić

Podižu takvi svoje vikendice sred prostora ove planinske lepotice koji za gradnju nisu predviđeni. Raste ovde iz dana u dan broj novih nelegalnih gradilišta. Možda i zato što sporo ide procesuiranje tih nezakonitosti, protiv kojih Nacionalni park nadležnima podnosi krivične prijave. Da bi se u korenu sasekli ovakvi pokušaji i od urbanizacije sačuvala najšumovitija planina nazvana “pluća Srbije“.

Minule zime pisali smo da je Služba nadzora NP Tara na području parka za samo tri meseca, od novembra prošle do februara ove godine, registrovala osam slučajeva divlje gradnje vikend objekata, koja je i pored opomena nastavljena. Tri su u drugoj zoni zaštite (na području katastarske opštine Beserovina), dok se ostalih pet podižu na parcelama koje se zvanično vode kao šume i pašnjaci (u katastarskim opštinama Beserovina i Konjska reka). Nisu to preveliki objekti: najveća tri (na istoj su parceli, a grade ih različiti investitori) imaju istovetnu osnovu 10 sa 10 metara.

Prirodu planine Tare treba sačuvati, foto S.Jovičić

– Nadležne službe JP “Nacionalni park Tara“ podnele su Osnovnom javnom tužiocu u Užicu krivične prijave protiv svakog od pojedinačnih investitora ponaosob, a obavestile su i građevinsku inspekciju opštine Bajina Bašta, kao i Republičku građevinsku inspekciju sa sedištem u Užicu – saopšteno je tada, uz napomenu da su se investitori tih objekata, građenih s namerom izdavanja za turiste, oglušili na opomene i upozorenja. Problem je lokacija tih vikendica: neke su u drugoj zoni zaštite gde po Zakonu o zaštiti prirode ne može biti dozvoljena gradnja niti slične aktivnosti. Inače, u okviru NP Tara može se graditi samo u skladu s važećim planskim dokumentima (Prostorni plan područja posebne namene, urbanistički planovi za konkretne mikrolokacije), pa se i dozvole izdaju na osnovu njih.

Posle tog saopštenja NP Tara i preduzetih koraka nelegalni graditelji se, izgleda, nisu previše zabrinuli. Rade svoje, a novi se priključuju, divlja gradnja je izraženija. No ne odustaju ni službe Nacionalnog parka. Ovih dana su novim saopštenjem ukazali na ishod podnošenja krivičnih prijava za pomenute slučajeve divlje gradnje i, nažalost, sve ozbiljniju situaciju.

Planina Tara, mogu li se lepote sačuvati od divlje gradnje, foto: S.Jovičić

– Na osnovu podnetih prijava za šest objekata, za samo jedan objekat je započeo sudski proces. U međuvremenu su evidentirana 44 nova nelegalna objekta 32 investitora (uglavnom na području Zaovina, Sekulića i Osluše odnosno katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Konjska reka). Zapisnici o nelegalnoj gradnji predati su opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje – navode sada u NP Tara, dodajući da su ovi graditelji uglavnom sa strane:

– Od 32 investitora, 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta. Izražena je i tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstava kako bi zaobišli određene procedure i lakše došli do građevinske dozvole. A nelegalna gradnja, osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta, vodi i ka estetskoj degradaciji predela, stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta – stoji u saopštenju koje je potpisao Ranko Milanović, rukovodilac Službe informisanja, prezentacije i turizma u JP “Nacionalni park Tara“.

Službe ovog parka, dodaje se, nastaviće da postupaju u skladu sa ovlašćenjima. S tim što apeluju na ostale nadležne institucije da budu “dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura kako bi se ovom problemu stalo na put“.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.