Dr Luković: Kada ćemo normalno da živimo to sam Bog sada zna, epidemija se neće lako ugasiti

Čačak – “U petak smo imali 158 ležećih pacijenata, u subotu 158 i 160 u nedelju, odnosno juče. Juče smo imali 45 pregleda, u subotu 44, a u petak 83. U petak je bilo 15 prijema, u subotu 8, a juče 11. Na respiratoru je u petak bilo 9, 8 u subotu i 9 juče. Otpusta je u petak bilo 9,, u subotu 6 I juče 7. Nažalost bilo je preminulih I to je ono što je najveća tragedija. U petak su preminula dva pacijenta, u subotu 3 i u nedelju 2. To su pacijenti koji su preminuli u čačanskoj bolnici. Imamo naših sugrađana koji nažalost umiru i van Čačka, tako je da je ukupno umrlih sigurno više. Tačan broj će se znati na kraju kada se epidemija bude analizirala”, saopštio je danas statističke podatke za protekla tri dana, dr Mihailo Luković.

Foto: PressLider

On je protekli vikend ocenio kao relativno miram rekavši da je u  Domu zdravlja bilo manje posla.

“Juče je bilo 32 pregleda, a od toga samo 15 prvih, pa vidite koja je to razlika u odnosu kada ih je bilo i preko 100. Naša utakmica traje, ja se nadam da će u pojačanom intezitetu trajati još dve nedelje. Naravno, ja mogu da ne budem u pravu ili budem, ali očekujem da bi za dve nedelje mogli da uđemo u mirniju fazu. Ovo je sasvim dovoljno za ciljeve koje imamo, a to je da sačuvamo sistem da ne pukne. A videćemo kojim tempom ćemo da se oslobađamo virusa. Rano je da pričamo šta će biti sa školskom godinom i sportskim takmičenjima., verovatno će se o tome odlučivati u drugoj polovini avgusta. Kada ćemo normalno da živimo to sam Bog sada zna. Zavisi od toga da li ćemo imati sporadičnih slučajeva, pojedinačnih, koliko, do kada”, objašnjava dr Luković.

Dr Luković je istakao da epidemija neće lako da se ugasi jer je potrebna dvostruka inkubacija, odnosno 28 dana da bi mogli da kažemo da je epidemija ugašena.

“Mi smo imali 22 dana u prvom talasu, pa nam je došlo opet. Znači, treba biti oprezan do kraja. Ja lečim i svaki dan pregledam 7 do 10 pacijenata. Ova bolest je krajnje nepredvidiva. Teža klinička slika podrazumeva da organizam nema adekvatno snabdevanje kiseonikom, znači onaj koji je ugrožen i blizu respiratora, a teška klinička slika je kod pacijnata koji su već na respiratoru. Svaki pacijent koji ima upalu pluća i teže diše se hospitalizuje”, kazao je on.

Dr Luković je naglasio da je ovaj virus novi.

“Jas sam 45 godina praktično u praksi, od toga 40 godina sa infektivnim bolestima. Ja prvi put imam posla sa nečim što ne znam šta je. Svaki dan me iznenadi. Mi smatramo da kada čovek ima pozitivan PCR nakon 15 dana treba da bude negativan, ali imamo slučajeve da se dešava suprotno, odnosno da je i nakon 15 dana i dalje pozitivan. Koliko će neko biti kliconoša moj odgovr je verovatno 15 dana, ali ni slučajno ne mogu da budem siguran i to je ono što nam otežava posao, pa zato često zakazujemo kontrole”, istakao je dr Luković.

Što se tiče mlađe populacije dr Luković je rekao da mere koje važe za odrasle, važe i za mlade.

“Teško je mladost obuzdati, ali koliko ja vidim oni se sve korektnije ponašaju. Među obolelima ima onih od 25 do 30 godina, ali baš onih mlađih od 15 do 20 godina, za sada, nema. Mada, nije nemoguće da se dogodi, ali nije uobičajeno”, kaže on.

Što se tiče treniranja dece u klubovima Dr Luković je rekao da je jedan opšti stav da bi mogli da treniraju u manjim grupama po 5.

“Ja ne znam da je neko dozvolio da se igraju utakmice i tako ponaša i ja ne mislim da će iko od nas da bude saglasan sa, tako da kažem, neobaveznim aktivnostima”, rekao je doktor.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.