Dr Tošić: Broj pozitivnih se smanjuje, ali u jako umerenom padu

Čačak – Prošle sedmice smo dobili mogućnost da šaljemo veći broj testova nego što smo slali prethodnih sedmica“, rekao je danas vršilac dužnosti direktora ZZJZ Čačak dr Aksentije Tošić.

Dr Aksentije Tošić

„Svaki dan šaljemo preko 100 testova i u fazi smo jednog intezivnog testiranja jer sve naše zdravstvene ustanove, zbog povećanog obima, imaju potrebu da šaljemo veći broj testova. Ono što je dobro i što je trend u poslednjih 7 dana je smanjenje procenta pozitivnih uzoraka koji je spao ispod 10, u odnosu na onaj koji je bio pre dve nedelje kada smo imali po dvadesetak pozitivnih iz Čačka“, rekao je dr Tošić.

On je ostakao da ZZJZ nije u mogućnosti da u toku dana uradi nekoliko hiljada testova već 100 do 120.

„Testira se probrana populacija, odnosno osobe koje su već u bolnicama ili osobe koje imaju simptome ili su bile pozitivne na brzim testovima. To su osobe za koje se u visokom procentu očekuje da budu pozitivne. Ne uzimaju se uzorci za osobe koje nemaju nikakve simptome, koje se osećaju doro i nisu bile ni u kakvom kontaktu. To bi zaista bilo bespotrebno trošenje sredstava. Dospeli broj pozitvnih beleži jedan blagi, odnosno solidan broj u odnosu na prethodni period. Bilo je oko 20 do 25%, u zavisnosti od opštine do opštine, a sada je to spalo ispod 15%“, objašnjava dr Tošić.

Dr Tošić je kazao da po svim pokazateljima taj trend bi tebao da se nastavi.

„Poslednjih dana beležimo pad, ali ne u onoj meri u kojoj bi želeli. Na nesreću to nije strmoglavi pad, nije nagli prestanak. Iz dana u dan je manji procenat pozitivnih, ali u blagom i jako umerenom padu“, istako je doktor.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *