EU nagrada za užičku stazu “ćirinom“ prugom

Užice – Grad Užice je poslednjih godina značajnim ulaganjima uredio, asfaltirao i sadržajima opremio stazu kroz klisuru Đetinje, trasom nekadašnje “ćirine“ pruge.

Kroz nagradjenu užicku stazu prlolazio je i biciklisticki karavan, foto: grad Užice

Privuklo je to mnoge šetače, bicikliste, ljubitelje prirode – sve od gradske plaže pa do Staparske banje, duž pet kilometara na kojima nema saobraćaja motornih vozila, sada se s lakoćom prolazi kroz izuzetno lepe nezagađene predele. Ovo jedinstveno šetalište nazvano je “Prvom Zelenom stazom u Srbiji“.

A za taj poduhvat, evo, stigla je i evropska nagrada Užičanima. Krajem minule sedmice u gradu Limeriku u Irskoj na zvaničnoj ceremoniji dodele “Nagrade za Zelene staze Evrope“(ustanovljena 2003. i svake druge godine se dodeljuje) Užice je od Evropske asocijacije Zelenih staza za svoje šetalište nagrađeno značajnim priznanjem: u jednoj od dve nagrađivane kategorije, nazvanoj “Izvrsnost“, užičkoj “Prvoj Zelenoj stazi u Srbiji“ pripala je druga nagrada.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, ona je dodeljena “za obnovu, kao Zelena staza infrastruktore visokog kvaliteta, koja se odnosi na prvih pet kilometara trasom napuštene železničke pruge u klisuri reke Đetinje. Pristupačna je svima, uključujući i osobe sa smanjenom pokretljivošću. Inicijativa, koja je obnovila koridor i omogućila pristup jedinstvenom prirodnom okruženju, nastala je zahvaljujući velikoj uključenosti lokalne samouprave. Karakterističan je i veliki porast broja posetilaca“.

Dobitnici evropskih nagrada u Irskoj za zelene staze, fotoarhiva grada Uzica

O kakvom uspehu je reč dovoljno govori što se ispred užičkog šetališta kao prvonagrađena našla jedino “Venban“ belgijska turistička atrakcija – zelena staza duga 125 kilometara koja prolazi kroz tri države(Belgiju, Nemačku i Luksemburg), trasom stare prekogranične železničke pruge, i stalno se unapređuje .Treće mesto u ovom izboru pripalo je “Rio Minjo Zelenoj stazi“ iz Portugalije, koja sa bezmalo 50 kilometara dužine vodi pored reke Minjo, takođe trasom napuštene pruge, proširena stazama duž reke i lokalnim putevima povezujući gradove i sela.

-Zadovoljstvo je bilo predstavljati grad Užice na ovoj dodeli u Irskoj, gde je mnogo pohvala izrečeno našoj stazi uz klisuru Đetinje, u društvo zaista ozbiljnih i vrednih poduhvata razvijenih evropskih država. Našom osobenom vrednošću ocenjen je lift-platforma, napravljen uz pomoć Ministarstva pravde, kojim osobe sa invaliditetom i biciklisti s plaže lako mogu izaći na šetalište. Užička staza se pročula, očekujemo dolazak mnogih ljubitelja prirode i biciklizma iz evropskih država. Nastavićemo da uređujemo ovo šetalište, kojim je u nedelju prošao i masovan biciklistički karavan, drugi po redu, sa više stotina užičkih ljubitelja vožnje biciklom kroz očuvanu prirodu – rekao nam je gradski većnik Petar Blagojević, koji je u Irskoj primio pomenutu nagradu.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *