GRAD ČAČAK KROZ PROJEKTNO FINANSIRANjE OD 2020. OBEZBEDIO DOMOVE ZA VIŠE OD 70 PORODICA

GRAD ČAČAK KROZ PROJEKTNO FINANSIRANjE OD 2020. OBEZBEDIO DOMOVE ZA VIŠE OD 70 PORODICA

Kroz realizaciju projekata čiji su nosioci Komesarijat za izbeglice i migracije RS i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektnu službu (UNOPS), Grad Čačak je od 2020. godine rešio stambeno pitanje za više od 70 porodica.

Realizujući projekat Komesarijata za izbeglice i migracije do sada se u svoj novi dom uselilo osam porodica, kupovinom kuća na seoskom području.

Kroz projekat čiji je donator EU, putem Programa podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji koji implementira UNOPS (Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge), planirano je da krov nad glavom dobiju 44 porodice. Period za realizaciju traje dve godine, do jula tekuće godine, a vrednost donacije je oko 1.400.000 dolara, dok je Grad Čačak učestvovao sa nešto više od 200.000 dolara. Na ovaj način dom dobijaju žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi ili deca koja izlaze iz sistema socijalnog starateljstva.

Izgrađeno je 12 stambenih jedinica, sa dva prostora za zajedničku upotrebu, korisnici su odabrani i očekuje se njihovo useljenje nakon dobijanja upotrebne dozvole. Kroz realizaciju ovog projekta dodeljeno je devet izgrađenih kuća, kao i šest „paketa“ za rekonstrukciju kuća.

Drugi Javni poziv za izbor korisnika završen je 12. januara 2023. godine, a Komisija razmatra prispele prijave. Tokom ove sedmice biće istaknuta preliminarma rang lista učesnika u javnom pozivu za rekonstrukciju i kupovinu kuća. Ovaj Javni poziv raspisan je za kupovinu dodatnih pet kuća i šest paketa za rekonstrukciju (za korisnike koji imaju kuću u svom vlasništvu).

Kroz donacije EU preko Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, izgrađena je zgrada na Ljubić keju, sa 25 stambenih jedinica, koja je namenjena za izbegle i prognane osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Finansijer je Banka za razvoj Saveta Evrope, preko Komesarijata za izbeglice i migracije RS. Donacija je iznosila više od 800.000 evra, a Grad Čačak je dodao oko 20 odsto sopstvenih sredstava. Korisnici ovih stanova uskoro će dobiti ključeve svojih stambenih jedinica.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *