Gradiće se prolaz ispod Kadinjače: Objavljen tender za projekat „najmodernijeg“ tunela u Srbiji

Opština Bajina Bašta objavila je tender za Idejni projekat, Plan detaljne regulacije i 3D model vizuelizacije budućeg tunela ispod brda Kadinjača.

Foto: TO Užice

Tunel, koji će se nalaziti na međi Bajine Bašte i Užica, dužinski bi trebalo da skrati put između dva grada za šest kilometara, vremenski za 15-20 minuta pošto je projektovana brzina prolaska vozila kroz ovaj objekat 80 kilometara na čas, a njime će se izbeći i niz rizičnih lakat krivina ispod Kadinjače koje snegovi znaju da učine teško prohodnim.

Procenjena vrednost posla za koji je raspisan tender je 48.688.423 dinara bez PDV-a, s tim što su Bajina Bašta i Užice nedavno od Ministarstva privrede za ovu namenu dobili 40 miliona dinara.

– Projektant će biti dužan da uradi sve neophodne studije, analize, elaborate i druge neophodne ali i poželjne akte, kako bismo imali preduslove za pregovore sa zainteresovanim investitorima za gradnju najmorednijeg tunela u Srbiji – kaže koordinator projekta Ivan Marković iz Opštinske uprave Bajina Bašta.

On napominje da će tunel ispod Kadinjače biti projektovan po evropskim direktivima i nemačkim modelima gradnje ovakvih objekata. Najbolji ponuđač na tenderu biće izabran do 30. septembra a rok za dostavu projekta je godinu dana.

Tunel će biti dug 1.344 metra i uz njega bi se gradila dva mosta – jedan dužine 225, drugi 62 metra. Ulaz u iz pravca Bajine Bašte, računajući i pristupni put, bio bi u ataru sela Zaglavak, dok bi izlaz bio Volujačkom polju na teritoriji Užica. Prolaz ispod brda mimoići će deo brda na kome se nalazi spomen kompleks posvećen borcima Radničkog bataljona

Generalni projekat tunela sa 130.000 evra finansirala je Kancelarija Evropske unije u Srbiji.

Blic / Vladimir Lojanica

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.