Iz zemlje faraona u selo grnčara

Užice – U domaćinstvu grnčarske porodice Savić u Zlakusi kod Užica prionuli ovih dana na posao umetnici keramičari s tri kontinenta. Izrađuju umetnička dela od gline pomešane s kamenom kalcitom, od koje se, obradom na ručnom točku pa pečenjem na otvorenoj vatri, već tri veka u ovom selu izrađuje zemljano posuđe, zlakuska lončarija.

Umetnici iz sveta na Zlakusi, foto: S. Jovičić

Spojen je ovde stari zanat sa modernim tendencijama u ovoj umetnosti, traje 22. Međunarodna kolonije umetničke keramike “Zlakusa 2017.“. Jedinstven kulturni događaj osnovan i negovan znanjem i entuzijazmom užičke umetnice Sofije Bunardžić, podržan od Ministarstva kulture i grada Užica.

Ukupno 13 umetnika iz Turske, Egipta, Tunisa, Grčke, Španije, Hrvatske, Srbije stvaraju od 8. do 18. avgusta kod ljubaznih domaćina Savića. Najstariji član te porodice, 87-godišnji majstor grnčar Milan Savić koji je napravio nebrojeno zemljanih lonaca, pržulja, raznih većih i manjih posuda, pokazuje im kako da obrade glinu da bi lakše načinili svoje kreacije.

– Oni su radili s tvrđom glinom, a ova naša je mekša. Grnčarski zanat u našoj porodici nastavili su i moj sin Milovan i unuk Goran, pravimo zemljano posuđe i prodajemo – kaže nam stari majstor.

Foto: S. Jovičić

Na ručnom točku glinu ovde oblikuje i Hejtham Hedajah iz Egipta. Završio je studije keramike, radi kao supervizor u keramičkom centru u Kairu.

– Čuo sam od svojih prijatelja za ovu koloniju i došao. Sve mi se ovde dopada, selo je lepo i tiho. Sviđa mi se ovaj stari zanat, godi rad na ručnom točku. I mi u Egiptu imamo veoma staru tehniku izrade keramike, u nečemu sličnu ovoj. Ali naša glina iz Asuana je drukčija, a posuđe oslikavamo što ovde nije slučaj. Koristiće mi iskustvo iz Zlakuse – objašnjava Hedajah.

Pet umetnika keramičara došlo je ovde iz Turske. – Kod nas u tradicionalnoj izradi koristimo crvenu glinu, posuđe nam je oslikano i sa glazurom, a ovde je jednostavnije. Ali novo nam je pečenje radova na otvorenoj vatri, prvi put ćemo to ovde raditi – kaže Oja Asan Jiksel koja predaje keramiku u gradu Kitahija u toj zemlji.

Foto: S. Jovičić

Iz Rijeke sa Jadrana u Zlakusu je stigla mlada Lana Gržetić, studentkinja vajarstva na Akademiji primenjenih umetnosti.

– Prvi put sam na jednoj koloniji i srećna sam ovde. Doživljaj u ovom selu je poseban, a stari zanat inspirativan. Domaćini su nam pokazali tehniku i već sam osam radova napravila, uglavnom činije izrađujem. Svi smo naučili poseban način izrade koji niko od nas nije znao – kaže Lana.

A priča o koloniji u Zlakusi i ovoj jedinstvenoj tehnici širi se svetom, autorka projekta “Zlakusa“ Sofija Bunardžić privukla je ovde u protekle 22 godine više stotina umetnika sa raznih kontinenata. Ona s ponosom uvek ističe da su kolonija i umetnost doprineli da se u selu sačuva stari zanat koji je bio u nestajanju, da sve brojniji mladi majstori lončari nastave vekovno zanimanje svojih predaka.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.