Izložba “Đeneral Božidar P. Terzić 1867-1939.”

Gornji Milanovac – Muzej rudničko-takovskog kraja otvara izložbu “Đeneral Božidar P. Terzić 1867-1939.” u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci u četvrtak 10. novembra. Autori izložbe su kustosi istoričari Muzeja rudničko-takovskog kraja Irena Mandić i Aleksandar Marušić. Prva postavka izložbe, otvorena je u aprilu 2008. godine u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja.

unnamed-1

Bio je potreban veliki istraživački rad da se prikupe svi podaci iz bogatog života vojskovođe Terzića. Za realizaciju ovog projekta korišćeni su fondovi Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja iz Čačka, Arhiva Srbije, Arhiva SANU, Vojnog Arhiva, Centra za bibliotekarstvo, Vojne akademije i mnogih drugih institucija, kao i predmeti koji su vlasništvo pojedinaca, saopšteno je iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Božidar P. Terzić rođen je 7. septembra 1867. godine u Gornjem Milanovcu. Otac Petar bio je praktikant Sreza kolubarskog, Okruga beogradskog, pa je po sopstvenoj molbi 1863. godine premešten u načelstvo Okruga rudničkog. Umro je veoma mlad a za sobom ostavivši ženu Jerinu i šestomesečnog sina Božidara. Posle završena četiri razreda osnovne škole, pohađao je dvorazrednu realnu Gimnaziju u Gornjem Milanovcu, a gimnazijsko školovanje okončaće u Kragujevcu 1866. godine. Septembra iste godine upisao je Vojnu Akademiju, da bi kao 2. u rangu završio Višu školu Vojne akademije 1894. godine.

Najznačajniji period u vojničkoj karijeri svakako je njegovo učešće u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine. Kao komadant Šumadijske divizije I poziva ostvario je presudne pobede na Drenku i Rajčanskom Ridu koje su odlučile ishod Drugog Balkanskog rata. Rekonstrukcijom kabineta Nikole Pašića 6. decembra 1915. godine postavljen je za ministra vojnog, u čin generala unapređen je 1916. godine, a u čin armijskog generala 1923. godine. Poslednja dužnost u vojnoj službi, pre nego što je aprila 1929. godine penzionisan, bila je mesto komadanta novoformirane V armijske oblasti. Za zasluge koje je stekao u ratu odlikovan je sa 18 domaćih i 10 stranih odličja, a o njegovoj obrazovanosti i svestranosti govori podatak da je inicirao prikupljanje predmeta za osnivanje novog Vojnog muzeja.

Iako je malo vremena proveo u rodnom kraju, gajio je prema njemu veliku ljubav i starao se za njegov napredak. Osnovao je fond pod nazivom Zadužbina majke Jerine i sina joj Božidara P. Terzića armijskog generala iz koga su, između ostalog izdvojena sredstva za gornjomilanovačku gimnaziju, Crkvu Svete Trojice, a u Gornjim Banjanima, zavičaju njegove majke, pomogao je izgradnju vodovoda.

Sasvim slučajno je vojnička karijera ovog velikog čoveka povezana sa sadašnjim vojnim odsekom u Gornjem Milanovcu. Naime kao ministar vojni general Božidar Terzić potpisao je ukaz o odvajanju telegrafske od inženjering službe, a mnogo godina kasnije u našem gradu osnovana je kasarna i Centar za obuku veze i informatike.

Umro je u Beogradu 29. septembra 1939. godine, a sahranjen na groblju u Gornjem Milanovcu. Zbog svojih mnogobrojnih zasluga proglašen je za počasnog građanina naše opštine.

U Smederevskoj Palanci, o izložbi će govoriti jedan od autora, kustos, v.d. direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.