Predstava „HENRI VI“ u Domu kulture

Čačak – Pozorišna predstava “HENRI VI” u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Fonda ’’Laza Kostić’’ i Glob teatra London, odigraće se u Velikoj sali Doma kulture, sutra 9. novembra, sa početkom od 20 časova.

henri

Smatra se da je „Henri Šesti“ napisan 1590. godine. Glavni lik je, zapravo, sama država. Komad počinje pogrebom Henrija Petog i vešću o gubitku niza gradova koje su Englezi držali u Francuskoj – prouzrokovanim neslogom velikaša, svađama njihovih pristalica, unutrašnjom razjedinjenošću, licemerjem i vlastoljubljem. Prvi deo „Henrija Šestog“ bio je veoma popularan u svoje vreme, 1592. godine izveden je čak petnaest puta, a Tolbotovu smrt je oplakalo čak deset hiljada gledalaca. U 18. veku izveden je samo jednom (kao i u 19. veku), dok je u prošlom veku najviše interesovanja (1963. godine) izazvala predstava Pitera Bruka, koji je postavio celu trilogiju na scenu pod naslovom „Rat ruža“.

Predstava je rađena po tekstu Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Nikite Milojević. Kostimografaija je poverena Marini Medenici, dizajn scenografije kreirao je Boris Maksimović. Predstavu prati muzika našeg čarobnjaka i velemajstora frule Bore Dugića.

Uloge tumače: Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Hadži Nenad Maričić, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Branislav Tomašević, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.