Kajakom kroz klisuru Đetinje

Nimalo laka godina za turizam, a u njoj Užice i okolina bolje posećeni nego ranije. Takav rezultat ovogodišnje sezone ističu u Turističkoj organizaciji Užica: ‘’Uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Užica u toku letnje turističke sezone beleži se porast broja posetilaca i bolja popunjenost turističkih kapaciteta’’.

Deo planine Tare pripada užičkom području, a minula letnja sezona bila je više nego uspešna za hotelijere na ovoj planini. U objektima Vojne ustanove „Tara“ ne kriju zadovoljstvo posetom i ostvarenim brojem noćenja. Avgust je naročito bio uspešan, smeštajni kapaciteti na Tari bili su i u septembru maksimalno iskorišćeni.

U Mokroj Gori je i ove sezone bilo izuzetno interesovanje za vožnju muzejsko-turističkim vozom na „Šarganskoj osmici“. Mada su stranci izostali, masovno su se ovde vozili domaći putnici, u vozu s maskama i na distanci. Tako je „ćira“ preko Šargana, osobito tokom avgusta, umesto tri redovna povremeno imao i pet polazaka dnevno. Dobro su bili popunjeni smeštajni kapaciteti u Muzejsko-turističkom kompleksu „Šarganska osmica“, u proseku oko 70 odsto. Popularno mokrogorsko turističko naselje „Mećavnik“ sa Drvengradom i Iverom beležilo je u letnjim mesecima popunjenost od preko 80 odsto. A veće interesovanje nego ranije bilo je za privatne kuće i bungalove u Mokroj Gori i u obližnjim Kremnima.

Speleološki biser užičkog kraja Potpećka pećina, mada otvorena u drugoj polovini maja, zabeležila je povećanje broja posetilaca za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Posete su uglavnom bile pojedinačne. U Turističkoj organizaciji Užica izuzetno su zadovoljni brojem posetilaca ove pećine s obzirom da u ovoj godini nisu realizovane đačke ekskurzije te da je ovaj lokalitet posetio minimalan broj organizovanih grupa. Svaki obilazak je organizovan uz vodičku službu i poštovanje propisanih mera.

U užičkom turizmu ove sezone posebno atraktivni bili su novi sadržaji u klisuri reke Đetinje, uz trasu nekadašnje „ćirine“ pruge koja je postala popularno šetalište proglašeno 2017. godine za drugu najlepšu zelenu stazu u Evropi. Od ovog leta turisti i lokalno stanovništvo mogli su ovde da uživaju u vožnji kajakom mirnim delom rečnog toka i da dožive Đetinju na potpuno drugačiji način. Iznajmljivali su se bicikli i trotineti kojima se išlo do Staparske banje i dalje sve do jezera Vrutci. Vožnja zip-lajnom, u blizini Starog grada iznad Đetinje, nezaboravan je doživljaj koji će u godinama koje dolaze, kada se završi započeta rekonstrukcija užičke tvrđave, predstavljati pravu atrakciju. Tom obimnom obnovom Starog grada (ispod koga je hidrocentrala stara 120 godina) vraća mu se autentičan izgled iz 18.veka, a vredni pažnje su i radovi na izgradnji prvog arheološkog parka nazvanog „Stapark“ pored Staparske banje koji, kad bude završen, treba da
privuče mnoge posetioce.

Turisti su se u sezoni interesovali i za lokalitete u nadležnosti Narodnog muzeja Užice: za Memorijalni kompleks „Kadinjaču“, Jokanovića kuću i Narodni muzej Užice, gde je ukupno zabeleženo preko 10.000 poseta (uglavnom na Kadinjači). Popunjenost smeštajnih kapaciteta Konačišta „Grad“ u Užicu, kojim upravlja Turistička organizacija, kretao se u proseku do 60 odsto.

Prilike nisu bile naklonjene održavanju manifestacija, ali su Užičani svoje ipak uspeli da organizuju, uz poštovanje mera. Većinu („Licidersko srce“, „Ljubav naša je planeta“, „Na pola puta“, „In vajers“) realizovali su onlajn ili uz propisan broj posetilaca, zadržavši kontinuitet održavanja.

PressLider

Fotoarhiva TO Užice

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *