Prvi onlajn skup bibliotečkih stručnjaka iz cele zemlje na temu zavičajnih fondova

Čačak – Bibliotečki stručnjaci iz cele zemlje okupljeni oko teme zavičajnih fondova, predstavili su rezultate rada i ponudili inovativna rešenja na dvodnevnom onlajn savetovanju „Zavičajni fondovi – razvoj, teme i tendencije: 2000–2020” koje je održano 26. i 27. novembra. Stručni skupu organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” prvobitno je bio zamišljen kao prilika da se kolege zavičajci sretnu i uživo razmene stavove o trenutnoj poziciji i prilikama za reafirmaciju zavičajnih fondova. Međutim, zbog trenutne epidemiološke situacije, skup je održan uz korišćenje Zoom platforme, ali je u celosti zadržao svoj prvobitni koncept.

 

Na samom početku pozdravne reči su uputili dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” i Olivera Nedeljković, bibliotekar savetnik „Odeljenja za zavičajnu zbirku i legate”. Oni su zahvalili članovima počasnog predsedništva Savetovanja prof. dr Desanki Stamatović, prof. dr Aleksandri Vraneš, Mariji Orbović i Danici Otašević, autorima radova, učesnicima programa i brojnoj publici. Izloženo je 11 radova od ukupno13, koji će biti objavljeni u tematskom 26. broju časopisa Glas biblioteke. Učesnici Savetovanja su predstavili svoje radove putem prezentacija ili video snimaka, a brojni domaći i inostrani pratioci programa čuli su šta je to novo iz oblasti zavičajnog bibliotekarstva. Nakon uvodnog predavanja Bojane Vukotić (Narodna biblioteka Srbije), prvog dana Savetovanja izlagalo je još osam autora: Ivana Janošević (Biblioteka „Vlada Aksentijević”, Obrenovac), Olga Ječmenica (Biblioteka „Milutin Bojić”, Beograd), Sanja Bundalo (Javna biblioteka „Bora Stanković”, Vranje), mr Ljubica M. Ćorović (Biblioteka grada Beograda), Borka Beuković Ćosić i Dragana Nešković (Biblioteka „Gligorije Vozarović”, Sremska Mitrovica), Blaženka Marković i Antonije Simić (Gradska biblioteka u Novom Sadu).

Drugog dana Savetovanja govorile su: Gordana Vučković i Jasmina Marković (Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”, Kragujevac), Olivera Nedeljković (Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Čačak),Tatjana Domazet, Nataša Petrović (Narodna biblioteka Srbije, Beograd), Dragan Stojmenović (Narodna biblioteka Bor), Emilija Dimovska i Andrej Anđić (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, Kraljevo).

Nakon uspešno završenih radnih sesija tokom kojih su autori izneli probleme zavičajnih odeljenja, ali i potencijalna rešenja održana je panel diskusija Novi trendovi digitalizacije zavičajne građe. Učesnici panel izlaganja Milan Jovanović (Narodna biblioteka Pirot), Andrija Sagić (Biblioteka „Milutin Bojić”, Beograd) i dr Bogdan Trifunović (Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Čačak) predstavili su upotrebu jednog od novijih softverskih rešenja koje se u javnim bibliotekama koristi za digitalizaciju zavičajne građe pod nazivom ResCarta. Istaknuta je neophodnost usvajanja novih tehnologija u bibliotečko-informacionoj delatnosti kao osnovni uslov za opstanak struke, što je u velikoj meri u saglasju sa sadržajem gotovo svih izlaganja predstavljenih tokom Savetovanja.

„Zavičajni fondovi – razvoj, teme i tendencije: 2000–2020”, stručni skup održan je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i tehničku pomoć firme Docus iz Čačka i na njemu su pokrenuta neka nova pitanja, prikazana brojna rešenja i date inovativne ideje koje bi u budućnosti mogle inicirati nove susrete zavičajaca.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *