Luković: U Čačku imamo prisustvo koronavirusa, nepredvidivo je kojim tempom će da ide

Povodom proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, Radni tim za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada Čačka danas je održao konferenciju za medije.

Prema rečima gradobnačelnika Čačka, Miluna Todorovića, Gradski štab za vanredne situacije grada Čačka u skladu sa odlukom proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada. On je istakao da nas sve, u narednom periodu, očekuje velika borba.

Rukovodilac tima Radnog tima dr Mihailo Luković rekao je da su se okolnosti malo izmenile, mnoge delatnosti će, prema njegovim rečima, da se preurede i prilagode situaciji.

“Kada se virus verifikuje u jednoj sredini, više se, bez preke potrebe, ne rade virusološke analize. Imamo preko 300 zvanja telefonom, kako smo i usmerili građane, koji se javljaju sa određenim respiratornim smetnjama i mi pretpostavljamo da veliki broj njih ima i koronavirus ali mi to nismo verifikovali i to ne možemo da kažemo, pa  zato nekom liči da neće da se kaže. Ljudi, nema šta da se kaže, proglašena je pandemija u Svetu, epidemija kod nas. Znači mi u Čačku imamo prisustvo koronavirusa. Mi se tome prilagođavamo i kompletnu zdravstvenu službu i sve državne resurse smo usmerili na suzbijanje te infekcije. Epidemija je na uzlaznoj putanji i nije postigla svoj maksimium, kamo sreće da jeste na ovom broju. Ono što je ohrabrujuće u ovom trenutku to je da svi slučajevin do sada koji su izolovani i za one koje se smatra da imaju infekciju koronavirusa, a kod kojih nije izolovan virus su u dobrom opštem stanju i kada bi ostalo tako bilo bi odlično. Imamo saznanja  da ta klinička slika kroz neko vreme može da se pogorša i da poprimi oblik koji nije prijatan”, rekao je dr Luković dodajući da će epidemiloška služba obići staračke domove, pošto su ta lica najugroženija.

Dr Luković je izrazo svoje čuđenje i nezadovoljstvo rekavši: “Ne mogu da verujem šta se sve piše”.

“Mikrobiološka služba Zavoda za javno zdravlje u ovom trenutku ne radi. Ceo materijal se šalje u Kraljevo. Doktorke nisu teško bolesne, nego imaju blage kliničke slike infekcije. Stanje u bolnici je korektno, ima jedno dete koje se prati, misli se da bi mogao biti koronavirus”, kazao je on.

Prema njegovim rečima insekcije službe sada dolaze u prvi plan, jer čitav niz mera koji su predviđeni zakonom o vanrednom stanju odnosi se na postupanje inspekcijskih službi.

“Oni si sinoć krenuli sa obilascima i ja se nada da će za dan, dva sve funkcionisati u najboljem redu. Znači, očekujemo da će u narednom danima epidemija da bude malo jače ispoljena, taj broj obolelih videćemo kako će da se javlja, nepredvidivo je kojim tempom će da ide. Mi, u ovo situaciji, bukvalno ne znamo kako će to da ide. Teško je biti pametan i unapred nešto sagledavati i davati neke izjave”, objašnjavao je Luković.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *