Nadimanje i nadutost stomaka: šta je uzrok i kako se boriti protiv njega

Nadimanje i nadutost stomaka: šta je uzrok i kako se boriti protiv njega

Većina ljudi povremeno oseti nadimanje i neprijatan pritisak u crevima i stomaku nakon obilnih obroka, što je sasvim normana pojava. Međutim, takav osećaj možemo imati i ako nismo preterivali sa unosom hrane, pa zbog toga postajemo zabrinuti.

U najvećem broju slučajeva nadimanje stomaka nije razlog za brigu i prolazi samo od sebe. Ali ako postane učestalo onda bi trebalo ozbiljnije da se pozabavite tim problemom. Pravilna ishrana, česte šetnje, veća fizička aktivnost i zdrave životne navike mogu dosta pomoći u rešavanju ovog neprijatnog problema.

Šta može biti uzrok nadutosti i gasova, kako ublažiti simptome i kako preventivno delovati u borbi protiv nadimanja stomaka? Pročitajte.

Šta je nadimanje stomaka i koji su glavni uzroci?

Nadimanje je osećaj pritiska ili težine u stomaku, obično prouzrokovano stvaranjem viška gasova, kada je gastrointestinalni trakt iz nekog razloga ispunjen vazduhom. Nadutost može da izazove blage nelagodnosti, ali može doći i do oštrog i intenzivnog bola.

Uzroci nadimanja mogu biti brojni. Neki ljudi su skloniji nadimanju od drugih i imaju reakciju na gasove čak i kada su oni u normalnim granicama. Takođe, problem se može javiti i kada progutate previše vazduha. Pušenje, halapljivo jedenje i gutanje hrane koja nije dobro sažvakana u ustima, samo su neki od načina da unesete višak vazduha. Osim toga, određene namirnice dok se razgrađuju u crevima imaju tendenciju da stvore više gasova.

Međutim, problem mogu da budu i neka specifična stanja organizma, poput intolerancije na laktozu odnosno na mlečne proizvode, na fruktozu ili gluten, kao i razna oboljenja digestivnog trakta kao što su sindrom nervoznih creva, dispepsija, akutni gastroenteritis, čir na želucu ili dvanaestopalačom crevu, heliko bakterija, kandida i upalne bolesti organa za varenje. Najzad, nadimanje može biti i posledica upotrebe nekih lekova.

Da li treba biti zabrinut zbog nadimanja stomaka?

Svaka promena u organizmu ili bol dovode do zabrinutosti u manjoj ili večoj meri, pa tako i kada je u pitanju nadutost stomaka. Ako vam se to desilo jednom ili dva puta, verovatno nije u pitanju ništa ozbiljno. Možda ste imali zatvor, prejeli ste se ili popili dosta gaziranih pića.

Ali ako već duži vremenski period imate konstantno problema sa nadutosšću (više od nedelju dana), trebalo bi da posetite lekara. Pozovete neku od klinika i zakažite pregled kod gastroenterologa. Nakon razgovora sa vama, lekar će predložiti dalje korake u dijagnostici i lečenju. U zavisnosti od vaših simptoma, dužine njihovog trajanja i opšteg zdravstvenog stanja, možda će biti potrebno da uradite dodatne analize, ultrazvuk abdomena, radiološko snimanje, gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Dobro bi bilo da nekoliko dana pre zakazanog termina za pregled ne jedete hranu koja stvara puno gasova, kao što su pasulj ili kupus. Ako vam je zakazan UZ, na dan pregleda nemojte jesti ništa četiri sata pre pregleda. Dozvoljeno je piti vodu i ići u toalet koliko vam je potrebno. Za ostale dijagnostičke procedure lekar će vam detaljno objasniti kako izgleda priprema.

Koliko dugo traje nadutost stomaka?

Ako je vaše nadimanje posledica nečega što ste pojeli ili popili ili je u pitanju hormonska fluktuacija, nadutost bi trebala da prođe u roku od nekoliko sati. Može da potraje i dan ili dva ali ne više od toga. Ako je u pitanju zatvor, nadutost se često neće smanjiti sve dok ne uspete da odete u toalet. U suprotnom, ako se stomak ne smanji ili se čak nadutost poveća nakon pražnjenja, obavezno potražite stručnu medicinsku pomoć.

Voda, vežbanje i biljni čajevi podstiču rad creva. Dobro bi bilo da se pravilno hidrirate i pojačate vežbanje ili bilo koju fizičku aktivnost kako bi podstakli rad creva. Ovo se posebno odnosi na ljude čiji je posao vezan za kancelariju i sedenje za računarom.

Šta može trenutno ublažiti simptome nadimanja?

Ako imate učestalih problema sa nadimanjem stomaka najbolje i dugoročno rešenje će vam predložiti gastroenterolog nakon pregleda. Međutim, ako se nadimanje javlja sporadično, onda možete primeniti i samopomoć kod kuće.

Kod nadutosti dosta mogu pomoći biljni čajevi. Pre svega nana, kamilica, đumbir, kurkuma ili komorač. Ove biljke će poboljšati proces varenja u želucu i crevima. Takođe, preporučuje se i čaj od maslačka.

Isto tako, magnezijum pomaže u neutralizaciji žučne kiseline i opušta crevne mišiće i prirodni je laksativ. Tu su i probiotici za održavanje zdrave crevne flore i optimalnog nivoa korisnih bakterija u crevima. Na kraju, ako je nadutost posledica gasova i zatvora, probajte sa jednostavnom šetnjom po stanu ili uradite nekoliko čučnjeva. To će podstaći pokretljivost creva.

Kako sprečiti nadimanje stomaka?

Ako je nadimanje stomaka uzrokovano ishranom ili preteranom konzumacijom alkohola, nadutost možete sprečiti tako što ćete promeniti način života.

  • Hrana je lek za mnoge zdravstvene probleme, pa tako i za ovaj. U ishranu uključite namirnice bogate biljnim vlaknima, ali postepeno. U početku takva ishrana može izazvati čak i više gasova, ali posle izvesnog vrema prehrambena vlaka pomoći će da se vaš probavni sistem očisti. Vlakna takođe “traže” od vas da pijete više vode i čine da se osećate sitim, tako da nećete pretrivati sa porcijama. Konačno, ona imaju i ulogu probiotika, pa pomažu u stvaraju dobrih bakterija u crevima.
  • Pijte dovoljno vode. Voda podstiče pokretljivost duž celog digestivnog trakta i sprečava da hrana koja se vari postane previše tvrda i zbijena da bi prošla kroz creva.
  • Žvaćite hranu duže. Duže žvakanje hrane znači da ćete je bolje usitniti i da će je kao takvu vaš organizam lakše svariti. Imajte na umu da osećaj sitosti dolazi sa zakašnjenjem, jer je potrebno neko vreme da hrana stigne do vašeg stomaka a zatim da mozak dobije signal da niste više gladni.
  • Izbegavajte prerađenu (brzu) hranu. Prerađena hrana sadrži malo biljnih vlakana i mnogo masti i soli. So zadržava vodu u organizmu a za mast je potrebno duže vremena da se svari. Sve ovo može dovesti do zatvora i nadimanja. Brza hrana je takođe jako malo hranljiva, tako da čak i kada pojedete dosta imaćete osećaj da ste još uvek gladni. To za posledicu ima nepotrebno konzumiranje hrane u još većem obimu i pogoršanje stanja kada je u pitanju nadutost ali može dovesti i do drugih zdravstvenih, pre svega kardiovaskularnih problema.
  • Izbacite iz ishrane namirnice koje vam ne odgovaraju. Bilo da se radi o alkoholnim pićima, gaziranim sokovima ili određenim vrstama hrane, samo pratite kako vaše telo reaguje na njih i možda ćete saznati šta treba da izbacite iz ishrane.

Namirnice koje izazivaju nadimanje stomaka

Treba da znate da neke od namirnica mogu izazvati nadimanje stomaka više od drugih.

  • Pšenica – gluten, hleb (posebno beli od obrađenog zrna), kolači i testa mogu biti okidač za nadimanje.
  • Kruciferno povrće (kupusnjače) – kupus, kelj, prokelj pa čak i brokoli su poznati po tome što izazivaju više gasova nego neke druge namirnice.
  • Mahunarke – pasulj i sočivo fermentišu crevne bakterije u debelom crevu. Sam proces fermentacije može proizvesti višak gasova.
  • Luk – I crni i beli su bogat izvor fruktana. To su složeni šećeri sa kojima se tanko crevo bori kako bi ih razgradilo.
  • Suvo voće – Suvo voće imaju veću koncentraciju šećera. A ako vaše telo ima poteškoće da apsorbuje prirodne šećere, može se javiti osećaj nadimanja.
  • So – hrana koja sadrži više natrijuma može da izazove zadržavanje vode u organizmu, što za posledicu ima stvaranje gasova.
  • Masna hrana – masti se značajno duže vare što usporava pražnjenje želuca i povećava nadimanje.
  • Gazirana pića i sokovi sa dodatkom šećera – Unošenjem gaziranih napitaka u vaš organizam unosite i dodatne gasove u probavni sistem što za posledicu ima nadimanje stomaka. Rafinisani šećer koji se dodaje u sokove takođe može izazvati nadimanje.
  • Alkohol – preteranim konzumiranjem alkohola odlaže se pražnjenje želuca.
  • Mlečni proizvodi – ovde je u stvari reč o laktozi i ako ste previše osetljivi na nju videćete da kad god pojedete malo više sira ili drugih mlečnih proizvoda imaćete problema sa nadutošću.

Nadimanje stomaka obično nije prevelik razlog za brigu. Ali ako postane učestala pojava to može biti signal ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko ste imali problema sa nadutošću stomaka, obavezno promenite životni stil. Vodite računa o ishrani i više se krećite na taj način ćete regulisati rad vašeg probavnog trakta i smanjiti potencijalne probleme sa nadimanjem stomaka.

FOTOGRAFIJE:

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *