NAJAVA JAVNIH POZIVA ZA DODELU STAMBENIH REŠENJA I MERA AKTIVNE INKLUZIJE

Најава јавних позива за доделу стамбених решења и мера активне инклузије припадницима рањивих друштвених група Чачку

У оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“, који спроводи Град Чачак, а који финансира Европска унија, ускоро ће бити отворена три јавна позива за доделу помоћи у виду стамбених решења и мера активне инклузије.

За помоћ у оквиру пројекта моћи ће да аплицирају особе са инвалидитетом, жене жртве породичног насиља, млади којима престаје смештај у хранитељској породици или установи социјалне заштите, Роми и друго социјално угрожено становништво. Три типа стамбених решења за која ће становници Чачка, који припадају овим групама, моћи да аплицирају су додела на коришћење стана у јавној својини у згради која ће бити изграђена у оквиру пројекта у насељу Обреж, затим реконструкција, санација или адаптација приватне породичне куће или стана кроз доделу и уградњу грађевинског материјала у максималном износу око 7.000 ЕУР без ПДВ, или куповина породичне стамбене јединице на територији Чачка у максималном износу око 15.000 ЕУР.

Сви корисници који буду изабрани за доделу стамбених решења биће укључени и у мере активне инклузије које обухватају мере запошљивости (преквалификације, обуке за покретање бизниса, и друго), мере запошљавања (грантови за покретање бизниса, запошљавање код послодавца), опремање породичног домаћинства намештајем и техником, психо-социјалну подршку и пружање социјалних услуга и правне помоћи.

Јавни позиви биће отворени током новембра, а сви заинтересовани већ могу почети да припремају документацију која се односи на некретнину за реконструкцију или да траже некретнину која одговара њиховим потребама у случају да желе да конкуришу за куповину домаћинства. Битно је напоменути да и у случају куповине и реконструкције, некретнина мора бити преузета из земљишних књига, изграђена пре доношења прописа о изградњи, изграђена на основу грађевинске дозволе, односно одобрења за градњу за коју је издата употребна дозвола, или уписана по Закону о озакоњењу објеката.

Град ће званично отварање јавних позива огласити у медијима и организовати информативне сесије на којима ће заинтересовани моћи да добију одговоре на сва питања.

Пројекат „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“ Град реализује у сарадњи са Градском стамбеном агенцијом, Центром за социјални рад Чачак, Установом за пружање услуга социјалне заштите Зрачак Чачак и удружењем грађана Иницијатива за развој и сарадњу. Пројекат се реализује у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ који спроводи Канцеларија Уједињених Нација за пројектне услуге – УНОПС.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.