Najkraćim putem iz Priboja na Zlatibor

Zlatibor. – Najkraća veza Priboja sa turističkim Zlatiborom je sadašnji uski makadamski put koji vodi od Ljeskovca preko reke Uvac, pored istoimenog manastira i dalje ka Ribnici i Torniku. Prečica, koja bitno smanjuje rastojanje, otkriva nedovoljno poznata prostranstva između pribojskih brda i zlatiborskih padina. Odavno se pominje da taj put treba osposobiti za saobraćaj, ali se malo toga preduzimalo. Ovih dana, zahvaljujući inicijativi rukovodstava opština Priboj i Čajetina, u toku su pripremni poslovi da se uredi, proširi i asfaltira.

Najkraći put od Priboja do Zlatibora vodi kroz predele pored manastira Uvac, fotodokumentacija TO Zlatibor

Trasa puta probijena je devedesetih godina prošlog stoleća, kada su u ovom udaljenom kraju obavljani radovi na obnovi i oživljavanju srednjovekovnog manastira Uvac. Kažu da je s pribojske strane asfalt stigao gotovo do vrhova Ljeskovca, odakle je oko sedam kilometara dug makadam do manastira. Sa zlatiborske strane asfalt iz Ribnice ide u selo Stublo, a iz njega do manastira Uvac neasfaltirano je bezmalo pet kilometara. To treba spojiti i ceo put proširiti, most preko reke Uvac napraviti, pa bi ovaj pravac približio Zlatibor i Priboj na svega 35 kilometara (magistralom je dvostruko duže).

Stručnjaci za putne radove i gradnju mosta bili su na tom zahtevnom terenu, gde kanjon, usponi i oštre krivine otežavaju posao. Kako je lokalnoj televiziji izjavio Zdravko Pešut, direktor pribojskog JP za uređenje gradskog zemljišta i razvoj, što se tiče Priboja projekat je odredio mesto gde bi bilo najpogodnije da se premosti Uvac što se poklapa sa mišljenjem projektanata, pa na osnovu toga kreće izrada projekta mosta i pristupne trase sa zlatiborske strane. Projektant ovog puta Radovan Jeremić kaže da se planira i proširenje putnog pravca pored Ribnice ka Jablanici i Stublu na širinu od 5,5 metara, a projektant mosta preko Uvca Rade Marjanović najavljuje da ta čelično-pocinkovana konstrukcija neće remetiti ovako lepu prirodu.

Manastir Uvac pored koga vodi najkraći put između Priboja i Zlatibora, fotodokumentacija TO Zlatibor

Osposobljavanjem za saobraćaj ove najkraće pribojsko-zlatiborske veze bolje bi se za turiste otvorio prilaz manastirima Uvac i Dubrava, kao i primamljivi planinarski tereni ovih predela, a lekovite vode tople Pribojske banje bile bi bliže mnogim posetiocima turističkog Zlatibora.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *