Narodno kolo poveli do Uneska

Užice – Deca s raznih kontinenata, od Meksika do Tunisa, predstavljaju ovih dana svoje igre na međunarodnom festivalu „Licidersko srce” u gradovima zapadne Srbije. Pravi je to raskoš pesama, okreta, nošnji, a stižu uporedo da na folklornim radionicama u Užicu uče korake našeg narodnog kola. Igraju ersko, užičanku, kukunješ i druga, upoznaju srpsku tradiciju i širiće je svetom. Naši mali folklorci, takođe, uvežbavaju njihove igre, piše Politika.

Kolo se igra svuda, pa i u centru Ućica na festivalu Licidersko srce, foto: S. Jovičić
Kolo se igra svuda, pa i u centru Užica na festivalu Licidersko srce, foto: S. Jovičić

– Ti mladi igrači iz sveta su nadareni i brzo uče, gode im naša kola. Naučeno prikazuju na zatvaranju festivala kad se svi zajedno uhvatimo u ersko kolo (po muzici pesme „Ja brdom, a devojka dolom”). Eto, bili smo u Italiji i videli da korake našeg narodnog kola nisu zaboravila njihova deca koja su kod nas gostovala na festivalu. Zaista, mladi su najbolji i najiskreniji ambasadori – kaže nam portparolka „Liciderskog srca” Ivana Cvetković.

Da korake našeg narodnog kola okruženje bolje poznaje nego što mislimo, moglo se uveriti početkom ovog leta. Tada je hit na „Jutjubu” bio jedan događaj sa ulica Frankfurta. Tamo su hrvatski navijači slavili pobedu nad fudbalerima Turske na Evropskom prvenstvu u Francuskoj igrajući – užičanku. Pod zastavom na kojoj je šahovnica, uhvatili se u užičko kolo i tačno ga odigrali kao što se igra kod nas: tri koraka udesno pa tri u mestu, tri ulevo i opet tri u mestu. Umešniji su i zaplitali, kao da su pod Zlatiborom.

Nema sumnje da je srpsko narodno kolo, koje na ovom području ne priznaje promene sistema i navika te ga staro i mlado uvek rado igra, postalo zaštitni znak i među našim ljudima uspešnim u svetu. Najpoznatiji među njima, svetski broj jedan u tenisu Novak Đoković, posetio je septembra prošle godine Zlatibor i prisustvovao „Drugarijadi” mališana iz zlatiborskog, dragačevskog i valjevskog kraja. Deca su svog idola dočekala sa pripremljenim crtežima, recitacijama, pesmama, a Nole, uvek za druženje oran, posle razgovora i prigodnog programa s njima užičko kolo zaigrao.

Ovakav značaj i popularnost narodne igre, koja se u porodicama prenosi s generacije na generaciju, sada vodi sve do – Uneska. Po rečima Snežane Tomić, muzejskog savetnika u Muzeju „Staro selo” u Sirogojnu gde se brižljivo čuva naše nasleđe pa i narodna kola čije korake posetioci muzeja mogu naučiti na organizovanim radionicama, uskoro se očekuje svetsko priznanje te vrednosti.

Kolo je deo srpskog identiteta upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Nedavno je predloženo za upis na Uneskovu reprezentativnu listu svetske kulturne baštine, to je u proceduri. Inače, kolo je naziv za više igara koje imaju isti osnovni koreološki obrazac „u tri” (koraka), a igra se uz pratnju nekog instrumenta. Nekada je to bila samo frula ili dvojnice, dok su danas to čitavi orkestri. Ono je bilo, a i danas je sastavni deo mnogih običaja i društvenih događaja. Prenosi se spontano, ali i uči u brojnim kulturno-umetničkim društvima širom Srbije i na taj način se čuva, predstavlja živo kulturno nasleđe – objašnjava Snežana Tomić.

Dok se pojedina kola lakše uče, ima u nekim onih ukrasa, igračkih majstorija i zaplitanja teško shvatljivih za strance. Veteran užičkog folklora, igrač i koreograf Velimir Tošanić, seća se da je još sredinom sedamdesetih učio strance užičkom kolu na jednom velikom festivalu u Bremenu. Velimir kaže da osnovnu šemu oni lako „kapiraju”, ali da razigraju kolo i sitnim igračkim ukrasima ga ulepšaju, to im ne ide lako. Ipak, neki su se trudili i naučili, a prijateljstvo Tošanića i drugih užičkih folkloraca sa nemačkim folklorcima iz Bremena traje i danas posle četiri decenije od upoznavanja: redovno se čuju, pa i porodično posećuju.

PressLider / Politika, B. Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.