Održan Festival nauke u organizaciji učenika i nastavnika OŠ „Sveti Sava“

Čačak – Danas je u prostorijama OŠ „Sveti Sava“ u Atenici održan SEDMI školski Festival nauke u organizaciji učenika i nastavnika ove škole sa raznovrsnim programom.

Misija Festivala nauke, gde su učešće imali učenici mlađih i starijih razreda, jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Cilj festivala, je motivisanje učenika za proučavanje prirodnih nauka i podsticanje istraživačkog duha, razvijanje radoznalosti za naučne sadržaje i uočavanje značaja nauke za razvoj svih oblasti ljudske delatnosti,

Popularna manifestacija još jednom je zagolicala maštu i provela kroz svet nauke brojne posetioce željne naučne zabave i novih naučnih saznanja.

Nastavnik Goran Ivković fizike sa učenicima

Učenici od 6. do 8. razreda u kabinetu za fiziku sa nastavnikom Goranom Ivkovićem napravili su i prezentovali raznovrstan program.

„Na fizici ovogodišnja tema je vreme pa su učenici pravili satove koji rade na vodu, na so umesto peska, zatim edukativne satove za muzičko, srpski, veronauku, građansko…Iz Kine smo naručili sat koji radi na vodu koju je potrebno menjati svakih 15 dana umesto baterije. Postoji sat koji kao izvor energije za rad koristi meso, voće i povrće koji se ponašaju kao elktroliti. Elektrode koje ubacivali su od cinka i bakra. Ovim smo želeli da prikažemo da sat može raditi i na neke druge atelternativne načine. Jedan deo današnjeg izlaganja nazvali smo „Putovanje kroz vreme“ gde koristimo mobilni telefon i specijalne naočare koje vas mogu odvesti u vreme dinosaurusa. Takođe prisutni su mogli videti aparat, napravljen od strane učenika, koji meri brzinu fefleksa, sličan medicinskom aparatu i koji radi na foto ćelije i meri vreme za koje se pređe neko određeno rastojanje“, rekao je za PressLider nastavnik Ivković.

Posebnu pažnju posetilaca i učenika privukla je učionica u kojoj su objedinjeno predstavljeni srpski jezik, istorija, muzička i likovna kultura i veronauka. Učionicu je krasila prelepo kreirana stara vodenica potočara.

„Zajednička tema je bila Slovenska mitologija, tako da su učenici na časovima likovne kulture crtali stara mitska bića i izradili maske. Kroz veronauku su prikazali stara slovenska Božanstva. Nastavnici istorije su sa učenicima pripremili scenografiju koja nam je bila potrebna za realizaciju predstave „Čarobno jezero“. Radnja predstave se odvija na mitskom mestu, pored jedne stare potočare, gde su učenici izveli ovu predstavu. Kroz likove mitskih bića prikazan je sukob između dobra i zla, odnosno ljubavi i dobrote, poštenja i iskrenosti sa jedne strane, a sa druge ljudske mane, kao što je nebriga prema prirodi, društvene mreže koje ne koristimo kako treba, pohlepa, ljubomora… Poruka je jasna a to je da dobro uvek pobeđuje. Pokazan je put  kako stići do svih tih vrlina. Poenta je predstavljena kroz horsku pesmu „Neka svuda ljubav sja“, istakla je nastavnik srpskog jezika Marija Ćalović.

Nastavnik geografije Srđan Glišović sa učenicima 7. i 8. razreda  proteklih mesec dana pripremili su prikaz tipova pustinja sa odlično irađenom kostimografijom naroda koji tamo živi.

Nastavnik geografije Srđan Glišović sa učenicama

„Odlučili smo se da to budu 4 karakteristična tipa pustinja: kamenite, peskovite, šljunkovite i glinovite. Deca su donosila materijal sa raznih strana, pesak, šljunak, glinu, kamenje kako bi sastavili sva četiri tipa. Đaci su obučeni kao narod koji isključivo živi u Sahari, pleme Tuarezi ili plavi narod Afrike. Želja nam je bila da napravimo prezentaciju za nastavnike, roditelje, učenike, sve posetioce festivala kojom ćemo prikazati način života starosedelaca afričkog kontinenta. Skuvali smo i njihov tipičan čaj na način na koji ga oni pripremaju, kombinacija jabuke, cimeta i mente. Napravili smo i malu oazu kako bi deca videla kako izgleda jedino mesto u pustinji gde ima vegetacije, gde je voda blizu površine i gde se kamile mogu napojiti. Mislim da ovaj uzrast dece slabo poznaje pustinju jer se na časovima geografije po programu vrlo šturo radi, pa smo došli na ideju da im na Festivalu trodimenzionalno približimo izgled pustinje.

Prema rečima direktora škole, Miroslava Mandića, ovaj sedmi, tradicionalni, festival nauke kao i svaki put do sada pripreman je odličnom saradnjom učenika i nastavnika.

„Cela škola je bila uključena u pripreme oko festivala i mislim da je sve odrađeno na najbolji mogući način uz saradnju zaposlenih, đaka i roditelja. Pozvani su nastavnici i učenici drugih škola da budu naši gosti, jer je poznato da je princip očiglednosti jedan od najbitnijih u školi“, kazao je Mandić.

Želja organizatora i učesnika Festivala je da nauku predstave direktno, „jedan na jedan“, kroz predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice…

Cilj Festivala nauke je da posetiocima ukaže na nauku kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti, da probudi interesovanje i da široj publici i drugim društvenim činiocima ukaže na važnost nauke i tehnologije u svakodnevnom životu.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider

Ovaj tekst je deo medijskog projekta “Zanju na znanje 2017“ koji PressLider organizuje u okviru konkursa Grada Čačka za osvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017.godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *