ODRŽAN PRVI SAJAM RODITELJSTVA

ОДРЖАН ПРВИ САЈАМ РОДИТЕЉСТВА

ЧАЧАК, 16.10.2021. – Данас је одржан први САЈАМ РОДИТЕЉСТВА, који су заједно организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Чачак у оквиру Пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање, а уз финансијску подршку Светске банке.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА отворили су Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, и градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Јовић је нагласио да Пројекат има више важних циљева којима је заједничко обезбеђивање једнаких могућности за сву децу, једнаких шанси за успешан раст и развој. Он је навео да је неопходно да учинимо што доступнијим локалне услуге, да се подрже родитељи и њихове вештине за „најзахтевнију и најлепшу улогу коју обављају у животу“. „Рано укључивање деце у вртић из свих, а нарочито осетљивих група, повећава њихове шансе да се сутра равноправно укључе у систем образовања и друштво уопште, да под једнако квалитетним условима уче, играју се, друже и стичу искуства која ће допринети њиховом развоју, будућим постигнућима и срећи“, навео је Јовић.

Градоначелник је истакао да Чачак свакодневно ради на побољшању услова за најмлађе Чачане у свим сегментима друштвеног живота. „Изузетно сам срећан и поносан што је Чачак први град домаћин САЈМА РОДИТЕЉСТВА, који организујемо у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Ово је прилика да се још једном захвалимо ресорном Министарству за сву помоћ и подршку коју нам министар и његови сарадници пружају, али и могућност да представимо установе и институције чији је оснивач наша локална самоуправа. Сигуран сам да ће родитељи и њихови малишани данас чути и сазнати много лепих и корисних ствари и информација“, рекао је Тодоровић.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА је организован са циљем да унапреди комуникацију са породицама и допринесе развоју свести о значају ране инклузије и раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Током САЈМА РОДИТЕЉСТВА породице са малом децом, нарочито породице из осетљивих друшвених група, као и породице чија деца нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања имале су могућност да на једном месту непосредно добију све информација о својим правима, као и о услугама које пружају локалне институције – Град Чачак, Дом здравља, Центар за социјални рад, Предшколска установа Радост, Школа за основно и средње образовање „1. новембар“, Удружење за помоћ МНРО, Завод за јавно здравље и други.

Такође, на САЈМУ РОДИТЕЉСТВА родитељи су имали прилику да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце, а имали су и прилику да заједно са својом децом учествују у креативним, истраживачким, спортским радионицама и бројним другим активностима.

Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја реализује се уз подршку Светске банке и унапређује доступност, квалитет и услове предшколског васпитања и образовања за сву децу. Кроз пројекат се обезбеђује 11.000 нових места у вртићима за малишане и то:

Доградњом постојећих или изградњом нових вртића у 35 ЈЛС обезбеђује се 5.500 нових места.

Адаптацијом и пренаменом постојећих простора, у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“, обезбеђује се више од 100 нових соба за 2.500 малишана из 20 градова и општина.

Са 1,8 милиона евра подржана су 34 локалнa пројекта који су на различите начине повећали доступност услуга и подршке породицама са малом децом и истовремено омогућиле укључивање више од 3000 деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања.

Пројекат, поред наведеног, подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача , пружа подршку породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања, а све у циљу обезбеђивања подстицајних услова за развој све деце.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *