PD „Kablar“: Osnovna planinarska obuka

Planinarsko društvo „Kablar“ Čačak organizuje drugu po redu osnovnu planinarsku obuku kroz program planinarskog osposobljavanja. Prva obuka uspešno je organizovana 2017. godine kroz koju su prošla 24 polaznika, a sada je red na drugu klasu polaznika.

Cilj obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji koja će obuhvatiti osnove planinarske istorije, etike, poznavanja planina sa njihovim lepotama i ćudima, teme u vezi sa planinarskom opremom, bezbednim boravkom i kretanjem u planinama, pružanje prve pomoći i druge teme koje su od koristi u planinarenju.

Obuka je namenjena deci kako predškolskog tako i školskog uzrasta, ljubiteljima prirode, planinarima početnicima i onima koji to još nisu, a želeli bi da budu.U slučaju dovoljnog broja polaznika, biće formirane 2 grupe prema uzrastu odnosno starosti.

Obuka će se obaviti po programu planinarskog osposobljavanja i usvršavanja Planinarskog saveza Srbije kroz 5 teorijskih predavanja i praktične nastave na terenu, u vremenu od 21. marta do 12. maja 2018. godine.

Predavanja će se obavljati u prostorijama PD „Kablar“ u Čačku u ulici Braće Glišića, a praktična nastava u Ovčar Banji, na Kablaru, u okolini planinarskog doma .

Predavači će biti aktivni članovi društva sa dugogodišnjim iskustvom i stečenim zvanjima planinskog vodiča, instruktora alpinizma, poznavaoca orijentacije i dr: Mila Tomić, Mira Kuzmanović, Injac Miroslav, Nebojša Jevđović, Barać Saša, Radoš Jugović, Slobodan Milovanović, Boban Gujaničić i drugi. Sve troškove nastave snosi PD „Kablar“.

Na kraju obuke organizuje se provera stečenih znanja. U slučaju uspešnog završetka obuke polaznici – članovi PD “Kablar” ili drugog društva u okviru Planinarskog saveza Srbije steći će uverenje koje izdaje Planinarski savez Srbije o uspešnom završetku obuke, a polaznici koji nisu članovi dobiće potvrdu PD “Kablar” o završenoj obuci.

P R O G R A M OSNOVNE PLANINARSKE OBUKE

 • 21.03.2018. u 19: istorija planinarstva, planinarska organizacija, planinarska etika , pravila ponašanja u planini, zaštita prirode;
  – 28. 03. 2018. u 19 časova: planine, pripreme za odlazak u planinu, osnovna planinarska oprema, tehnička oprema, kretanje u planini;
  –  04. 04. 2018. u 19 časova: osnove topografije i orijentacije, korišćenje GPS uređaja, takmičenja planinara u orijentaciji, trekingu….;
  –  11. 04. 2018. u 19 časova: osnove meteorologije, opasnosti u planini;
  – 18. 04. 2018. u 19: prva pomoć ( utvrđivanje stanja svesti i povreda kod povređenog, koma položaj, masaža srca, veštačko disanje, zaustavljanje krvarenja);
  – 9. 5. 2018 u 19: pismena provera stečenih znanja;
  – 12. 05. 2018.u 10: terenska nastava sa praktičnom proverom stečenih znanja;

Zainteresovani polaznici mogu najkasnije do 16.3.2018. poslati prijave na pdkablarcacak@gmail.com ili na tel. 063-660-710 (Injac Miroslav).

PressLider / PD „Kablar“

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.