Provaljen krov na spomeniku kulture od izuzetnog značaja

Na jednoj od najstarijih sačuvanih građevina u užičkom kraju, Moljkovića hanu u selu Kremna (zovu ga i Stari han ili kuća Gvozdena Moljkovića) starom više od dva veka, krov je provaljen, pa je kuća izložena propadanju.

Moljkovića han u Kremnima, foto: privatna arhiva

Sadašnje stanje ovog zdanja, za koje istoričari kažu da je starije od Prvog srpskog ustanka, ne priliči njegovom statusu budući da je Moljkovića han država odavno svrstala među nepokretna kulturna dobra, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Nemar i zub vremena prete da ugroze davnašnju građevinu, koju je još Jovan Cvijić krajem 19.veka izdvojio po jedinstvenosti. Kako je on pisao, ova kuća na sprat sa izbačenim doksatom i utvrđenim podrumom sa puškarnicama jedini je autentičan primerak hercegovačke kuće u ovom delu zapadne Srbije. Moljkovića han, poznato svratište za putnike i trgovce, kupio je od kremanskog age oko 1820. godine serdar Jovan Mićić. Ovde su u mehanu, središte kremanskih dešavanja, pored ostalih navraćali i proroci Tarabići. Kasnije su doseljenici iz Hercegovine Moljkovići kupili ovaj han i promenili mu namenu, pretvorili ga u svoju porodičnu kuću, podigavši tu i spomen-česmu posvećenu putniku. Država je minulih decenija delimično renovirala Moljkovića han, s tim što mu je sada, očigledno, potrebna nova popravka.

Zašto nije popravljen krov na ovoj građevini najpre smo pitali direktora užičkog muzeja Nikolu Gogića. On kaže da ovaj muzej nije nadležan za Moljkovića han, ali da su još prošle godine primetili da je kuća u žalosnom stanju i o tome obavestili nadležne iz Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, a s problemom upoznali i užičke gradske vlasti.

– Iz kraljevačkog zavoda su oko krova nešto podaščali, stavili plastičnu foliju, ali to je bila slaba zaštita. Moljkovića han kao spomenik od izuzetnog značaja se ne čuva na odgovarajući način, pa je i ovo potvrda koliko je užičkom kraju potrebno osnivanje regionalnog zavoda za zaštitu spomenika – rekao nam je Gogić.

Ovako je nekad izgledao Moljkovića han u Kremnima, foto: S. Jovičić

Potom smo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, nadležnom za spomeničko nasleđe u 25 opština četiri okruga, pitali direktora Ivana Milunovića, koji se u poslednje vreme ozbiljno angažovao oko obnove užičke srednjovekovne tvrđave, zašto je zaboravljen Moljkovića han u Kremnima i ko treba da ga popravi.

– Za tu kuću, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, nadležan je Republički zavod za zaštitu spomenika iz Beograda. Oni eventualno neke poslove mogu na nas da prenesu sporazumom – odgovorio nam je Milunović.

Pozvali smo, na kraju, i Republički zavod za zaštitu spomenika, gde nam je rečeno da im se povodom tražene kratke informacije o stanju Moljkovića hana obratimo imejlom. Učinili smo to i potvrđeno nam je da su pitanja primili, ali ni posle tri dana odgovor nismo dobili. Kremna su, izgleda, predaleko od glavnog grada.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *