PROMOCIJA MONOGRAFIJE BOŽIDARA PLAZINIĆA U PONEDELJAK 24.JANUARA

BOŽIDAR PLAZINIĆ, Na tragu svetlosti I On the Trail of Light

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović” upriličiće u ponedeljak, 24. januara u 18 časova promociju monografije Božidara Plazinića.

U promociji će učestovati: Mirjana Racković, muzejski savetnik Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” i urednik monografije, Aleksandra Lazar, autorka teksta, Danijela Purešević, urednik u Redakciji za kulturu i umetnost RTS-a i sam umetnik – Božidar Plazinić. Centralnom događaju promocije monografije prethodiće stručno vođenje Aleksandre Lazar u terminu od 16 časova.

…Pored pronicljive analize najznačajnijih Plazinićevih radova, monografska publikacija locira stvaralaštvo ovog autora u kontekst nekadašnje jugoslovenske, danas srpske i regionalne scene, od sredine sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, dajući delimično i neophodne komparativne prikaze događaja i kretanja na međunarodnoj umetničkoj sceni. Analiza njegovog rada artikulisana je vrlo uspešnim preplitanjem tematskih, idejnih i stilskih tendencija i preokupacija. Osobenost Božidara Plazinića da kroz sliku, crtež, frotaž, objekat, umetničku knjigu, skulpturu i ambijentalnu postavku inicira saradnju sa drugim umetnicima i različitim društvenim grupama, prepoznata je i uverljivo istaknuta kako u analizi njegovog autorskog opusa, tako i kroz prikaz njegove ličnosti. Rasvetljavanje svih stvaralačkih faza ovog autora i njegovih različitih uloga – umetnika, konzervatora, restauratora, pedagoga, inicijatora, organizatora, selektora, sportiste, maratonca, aktiviste, ekologa – u velikoj meri razjašnjava svojstvenost njegovog autorskog jezika, njegovih ishodišta i mogućih uzora.

Monografija o Božidaru Plaziniću … kompleksno koncipirana i pažljivo i profesionalno realizovana, sa svim pratećim elementima koji su u nju uvršteni, predstavlja sveobuhvatnu sliku „istrajne, humane prirode“ovog autora i njegovih postignuća, a istovremeno čini i reprezentativan doprinos domaćoj istoriografiji savremene vizuelne umetnosti.

(Iz recenzije Slađane Petrović Varagić)

Obimna monografska publikacija, u tiražu od 500 primeraka i na 400 strana, sadrži uvodnu studiju istoričarke umetnosti Aleksandre Lazar; tekst o Plazinićevom umetničkom aktivizmu autora Daniela Mikića, kustosa Umetničke galerije “Nadežda Petrović”; reprodukcije dve stotine radova podeljenih u četiri tematske celine (Eseji, Prostor i vreme, Priče o krstu i vatri, Radovi na papiru); prikaz in situ retrospektive u tri galerijska prostora u Čačku; izvode iz ranije objavljenih tekstova i biobibliografske podatke;

Izdavač monografije: Umetnička galerija “Nadežda Petrović”

Urednik publikacije: Mirjana Racković, muzejski savetnik

Recenzenti: prof.emeritus Čedomir Vasić i mr Slađana Petrović Varagić

Likovno oblikovanje: Milenko Savović ULUPUDS

Štampa: DonatGraf

Monografija je realizovana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Čačka

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.