UZ JEZIK ŽIRAFE DO NOVIH DRUGARA

Уз језик жирафе до нових другара

Током претходне две недеље, од 10. до 21. јануара у Градској библиотеци Чачак одржана је радионица ненасилне комуникације „Језик жирафе – језик срцаˮ коју је водила дипл. педагог и библиотекар Ана Станојевић. Радионица кроз коју је прошло 17 полазника узраста од 7 до 10 година замишљена је и реализована по моделу америчког психолога Маршала Розенберга који је и осмислио „језик жирафеˮ. Овај „језикˮ се заправо темељи на поштовању саговорника и препознавању његових осећања, суштински неопходних компетенција за нормалан живот.

Одговори на питање зашто је важно да деца млађег узраста савладају и проговоре „језик жирафеˮ су заиста бројни. Током различитих фаза одрастања већина малишана може да покаже одређене облике насилног понашања и говора. Проблем вршњачког насиља изучава се годинама и често се безуспешно траже узроци. Поред тога, живимо у времену у ком је разговор као вид комуникације сведен на минимум. Неретко се и та оскудна интеракција између школараца заврши сукобом и неразумевањем, а деца углавном нису у могућности да те проблеме решавају без помоћи одраслих. Зато је група еминентних психолога пре готово 30 година започела обуку стручњака који раде са децом у Србији, а који су принципе ненасилне комуникације даље примењивали у свом свакодневном раду. Резултати су били одлични, па је „жирафећи језикˮ постао опште прихваћен начин комумикације међу децом у вртићима и школама.

Водитељ радионице „Језик жирафе – језик срцаˮ Ана Станојевић је током пет сусрета полазнике провела кроз веома занимљиве активности које су им показале колико је важно јасно исказати своје потребе, осећање и захтеве. Један од важних резултата оваквог рада са децом је развијање свести о томе да су они у великој мери одговорни за то да ли ће речи у њиховој комуникацији бити „зидови или прозориˮ, како је и назван програм ненасилне комуникације у Србији.

„Полазници радионице су били веома инспирисани. Они воле забавне садржаје у којима имају слободу да изнесу своје мишљење, да закључују, да ступају у међусобну комуникацију. Надам се да ће им искуство стечено на радионицама помоћи у свакодневној комуникацији. Њихова интересантна питања причињавала су ми задовољство и професионалну сатисфакцију, али су дала и нове идеје за наредне активностиˮ, казала је Станојевић.

Осим едукације у области ненасилне комуникације, Библиотека током зимског распуста организује и географску радионицу и књижевни клуб, како би малишани на квалитетан начин употпунили слободно време, стекли нова знања и пријатеље.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.