Puna pluća na Jelovoj Gori

Snegom pokriveni proplanci Jelove Gore

Putem preko Jelove Gore i Varde, koji je pravljen na razmeđu 19. i 20. veka kao veza između Užica i Valjeva, danas retko ko vozi i prolazi. Ponekad preostali žitelji ovih udaljenih sela (u Vardi je raskršće ka Bajinoj Bašti i Kosjeriću), katkad šetači, planinari, biciklisti, poklonici lepih pejzaža i pogleda s visokih brda.

Jelova gora

Na našim fotografijama je deo Jelove Gore, prostrane užičke planine premrežene dugim šumskim stazama pogodnim za šetnje i planinski biciklizam. Ovih dana, dok se okolne kotline i varoši guše u magli i smogu, punim plućima se diše na ovom obelelom uzvišenju prekrivenom četinarskim i listopadnim šumama, na svega desetak kilometara od Užica. Čuvena je Jelova Gora po drvnoj građi i šumskim plodovima, ovde ima borovnica, kupina, raznovrsnih pečuraka, tu su još živi izvori pitke vode. Davno je bila omiljeno izletište Užičana, u novije vreme primat su preuzeli Zlatibor, Tara i drugi okolni visovi. Poneka vikendica ovde ipak svedoči da još ima poklonika čiste i nenarušene Jelove Gore.

Jelova gora u snežnom ambijentu

 

U šetnji preko Jelove Gore

Istoričari beleže da je pred kraj 19. stoleća država odlučila da saobraćajno poveže besputne pogranične srezove zapadne Srbije, budući da je na granicu duž Drine umesto do tada slabašne turske vlasti došla dobro organizovana austrougarska uprava. Prihvaćena je molba seoskih opština iz tri pogranična sreza da novi put između Užica i Valjeva ide preko Jelove Gore, Varde i Makovišta. Radilo se kulukom, a Valjevci su svoj deo puta završili 1897. godine. Užičani će svoju dvostruko dužu deonicu graditi celu deceniju, sve do 1906. Ali dok se užički deo još pravio, u Valjevu su zapustili svoju sagrađenu deonicu, okrenuvši se obnovi starog državnog puta preko Bukova ka Kosjeriću i dalje prema Užicu. Tako put Užice-Valjevo preko Makovišta nikad nije postao važna saobraćajnica. Ostao je kao put lokalnog značaja: za Užice do Jelove Gore i Varde, za narod Podgorskog sreza kao putna veza preko Povlena kojom se ređe ide.

Put vijuga preko Jelove Gore

(objavljeno u “Politikinom“ dodatku “Magazinu“, autor Branko Pejović, fotografije Slobodan Jovičić)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *