Reprezentacija Srbije na Državnom i Evropskom prvenstvu u preletu paraglajderom

BEOGRAD – Prvi put će se državna prvenstva Srbije, Slovenije, Litvanije i Makedonije u preletu paraglajderom održati u isto vreme i na istom mestu, saopšteno je iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Prelet paraglajderom, foto: Vazduhoplovni savez Srbije
Prelet paraglajderom, foto: Vazduhoplovni savez Srbije

Od 1. do 6. avgusta će oko 90 pilota paraglajdera iz četiri države leteti na zadacima od 50 do 80 km u Kruševu (Makedonija). Ideju o održavanju objedinjenih prvenstava je svojevremeno pokrenula Srbija, koja je najpre i održala državni šampionat nekoliko bivših jugoslovenskih republika.

Ovoga puta na takmičenju će učestvovati oko 25 litvanskih pilota, oko 30 paraglajderista iz Slovenije, devet makedonskih učesnika i skoro 40 pilota iz Srbije.

Makedonska vazduhoplovna federacija koja organizuje ovaj „4 u 1“ događaj, navela je da očekuje jaku konkurenciju:

„Sve četiri nacije imaju veoma jake i talentovane pilote. Prema svetskoj rang listi, možemo očekivati da će se nadmetanje odvijati između Jurija Vidića, Dušana Oroža, Primoža Suše, Jože Moleka, Vladimira Bačanina (SRB), Željka Ovuke (SRB), Jovana Severova, Aleksandra Čačevskog… da ne zaboravimo i nove zvezde koje dolaze iz Litvanije“.

Očekuje se da po pitanju masovnosti učešća sa srpske strane, ovo bude jedno od najbrojnijih naših takmičenja. Vazduhoplovni savez Srbije doneo je odluku da se ove godine državno prvenstvo održi na ovom odličnom terenu za letenje, kako bi stimulisao takmičare da se u što većem broju prijave, a ujedno omogućio i mnogim takmičarima da isprobaju teren za velika međunarodna takmičenja koja se održavaju u Kruševu.

Upravo posle objedinjenog državnog prvenstva, sledi Evropsko prvenstvo u preletu paralajderom koje će okupiti 150 pilota svetske klase.

Od 8. do 20. avgusta će se, polećući sa visine od oko 1400 m piloti iz oko 35 zemalja takmičiti za titulu najboljeg u Evropi.

„Na tom šampionatu, učestvovaće oko 40 srpskih pilota u zvaničnoj konkurenciji, dok sedam-osam njih idu ili kao sonde ili kao mladi piloti čije je učešće Vazduhplovni savez Srbije odlučio da podrži kako bi iskusili velika međunarodna takmičenja“, kaže Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a i ujedno reprezentativac u ovoj disciplini.

Obzirom da će konkurencija biti jaka jer lete piloti koji imaju i više od 300 sati letenja na godišnjem nivou, Ovuka kaže da se nada da će kao tim imati dobar rezultat i biti u prvih deset ekipa. Podsećamo da je prošle godine, na ovom terenu organizovano Predevropsko prvenstvo na kojem je Ovuka osvojio prvo mesto.

Reprezentaciju Srbije će na ovom Evropskom prvenstvu činiti Željko Ovuka, Vladimir Bačanin, Predrag Dudić, Miloš Gagić, Milan Stević i Zoran Petrović.

Izvor: Kuća Dobrih Vesti / Marina Trmćić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.