Slavni duvan čvarci, brend valjevskog kraja

Milionima kalorija merile su se  svakojake đakonije servirane s obe strane Kolubare u Valjevu, uz dim na vodi iz ranije potpaljenih vatri, koji je označavao da se priprema kavijar od svinje, slavni duvan čvarci, brend valjevskog kraja, piše Blic.

Duvan čvarak tanak kao konac, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Duvan čvarak tanak kao konac, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

Puna dva veka se prave, a 11. godinu zaredom ovaj specijalitet, koji je neizostavni deo predjela u svakom restoranu koji drži do sebe, ima svoju manifestaciju – Festival duvan čvaraka. Rekordne 82 ekipe mesara profesionalaca ili jednostavno ljubitelja ovog specijaliteta iz celog Kolubarskog okruga, te gosti iz Banjaluke, Bjelovara i Zrenjanina od jutra udarnički „veslale“ u ranijama sa zadatkom da naprave najslađi – slani duvan čvarak. To je, kako otkrivaju čvarak majstori, svojevrsni maraton za koji su potrebne jake ruke da se mast u ranijama meša bar sedam časova.

Od svinje teške 200 kilograma samo 15 kilograma kvalitetnih duvan čvaraka, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Od svinje teške 200 kilograma samo 15 kilograma kvalitetnih duvan čvaraka, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

– Bira se najbolje svinjsko meso od plećke, vrata, pauflaka, rebara i ribića, i to u odnosu jedan sa jedan i po, sa slaninom. Meso sečemo na veličinu polovine pakle cigareta i kuvamo dok ne postane kašasto. Sve vreme mora da se vodi računa da se vatra ispod ranije dozira kako treba.

Onda se dobijena kaša bistri, a kuva se dok voda ne ispari i ne ostane samo mast. Potom sadržaj ranije stegama cedimo kroz gazu dok ne dobijemo duvan čvarke tanke kao konac. Rastresu se, posole i tada je gotov najbolji specijalitet od svinjskog mesa – deklamuju recept Đorđe, Miloš, Marko i Nebojša, učenici završnog razreda zanata mesar Poljoprivredne škole iz Valjeva.

Njima je nastup na Čvarkijadi na neki način i diplomski ispit za posao za koji se školuju.

– Nema sprinta, nema žurbe ili puče bruka zbog izgorele masti ili, ne daj bože, premasnih čvaraka. Ovde važi parola strpljen-spasen. Kuvaj, mešaj osam ili deset sati ako treba, a onda cedi dok im ne iscediš dušu. Samo to je duvan čvarak, svinski kavijar, sve ostalo je imitacija – jasan je Rade Đokić, iskusni mesar.

Dodaje da matematika najbolje pokazuje koliko je taj specijalitet dragocen jer se, naime, od dvogodišnje svinje od 200 kilograma može dobiti tek 15 kilograma ovakvih čvaraka. Iako im je cena za kilo bila jedna crvena, i juče su se kupovali masovno.

NIKO GLADAN:Valjevci ponosni na svoj specijalitet, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
NIKO GLADAN:Valjevci ponosni na svoj specijalitet, Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

Na Čvarkijadi niko gladan nije ostao, jer su posetioci dok su čekali da se sveži duvan čvarci isporuče iz ranija, mogli da kušaju sve druge mesne specijalitete, od slanine i roštilja do svinjskog i jagnjećeg pečenja. O tim milionima kalorija je reč.

Usput, na desetinama štandova s uobičajenom vašarskom ponudom mnogi su nudili suvenire, ali i domaću zimnicu.

Brend valjevskog kraja

– Kada smo počeli pre 11 godina, bilo je samo 11 učesnika i nekoliko stotina posetilaca. Sada imamo rekordne 82 ekipe koje spravljaju duvan čvarke i hiljade gostiju. Jasno je da smo napravili dobru manifestaciju i hoćemo da budemo još bolji, na nivou kakav duvan čvarak, kao brend valjevskog kraja, zaslužuje da bude – ponosan je Slaven Batočanin, idejni tvorac festivala, koji je specijalitet zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *