Šta vam omogućava privatno zdravstveno osiguranje?

Šta vam omogućava privatno zdravstveno osiguranje?

Privatno zdravstveno osiguranje je osiguranje koje pruža komfornu medicinsku zaštitu za pojedince, članove porodice i prednosti za zaposlene i poslodavca.

Dobrovoljno ili privatno osiguranje omogućava medicinsku negu u najsavremenijim uslovima, pruža mogućnost zakazivanje pregleda u najkraćem vremenskom intervalu, nudi najbolje medicinsko osoblje i mnogo čega drugog.

U nastavku možete videti koje sve benefite pruža privatno zdravstveno osiguranje za svakog pojedinca, zašto je ovo sjajan benefit pri zapošljavanju i na koji način se kroz dobrovoljno osiguranje ostvaruju prednosti i za poslodavce.

Šta to sve pruža privatno zdravstveno osiguranje?

Kupovinom privatnog zdravstvenog osiguranja dobijate pristup najboljim stručnjacima u preko 600 privatnih i državnih medicinskih ustanova. Omogućava se lečenje najsavremenijim metodama uz maksimalni komfor.

Ušteda vremena je značajna jer se pregledi brzo i lako zakazuju, bez čekanja. Tokom lečenja pruža se poseban tretman, uz slobodu izbora zdravstvene ustanove i lekara, dok se troškovi lečenja pokrivaju u skladu sa izabranim paketom usluga.

Osnovno pokriće najčešće obuhvata: preglede lekara opšte prakse i specijalista, dijagnostičke metode poput laboratorijskih i radioloških ispitivanja, EKG-a, holter EKG-a, ergometrije, spirometrije, EEG-a, EMG-a i EMNG-a. Takođe može da uključuje hirurške i druge medicinske intervencije, zdravstvenu zaštitu trudnica, hitan sanitetski prevoz, 24/7 dostupnost call-centra i hitne medicinske intervencije, kao i hitnu stomatologiju.

Dopunska pokrića najčešće uključuju: sistematski pregled, oftalmološke i stomatološke usluge, lekove na recept, fizikalnu terapiju, homeopatiju i homeopatske lekove, kao i druge oblike lečenja i nege.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje se može ugovoriti individualno, porodično ili kolektivno za firme i njihove zaposlene, dok će više o prednostima za zaposlene i poslodavce biti reči u nastavku. Osiguranje važi 24h dnevno, 7 dana u nedelji, na teritoriji Srbije, tokom trajanja ugovora.

Najbolje od svega je što privatno zdravstveno osiguranje nije skupo, dok istovremeno donosi mnogo.

Premija osiguranja zavisi od izabranog programa zdravstvenih usluga, načina ugovaranja (individualno, kolektivno ili porodično osiguranje), ugovorene sume osiguranja, širine pokrića (uključenih dopunskih pokrića), provizije (učešća u plaćanju usluga), kao i obračunatih popusta i doplataka.

Koje su prednosti privatnog osiguranja za zaposlene?

Motivacija zaposlenih može biti podstaknuta različitim faktorima kao što su povišice, bonusi, dodatni dani odmora ili popusti za porodična putovanja. Međutim, znamo koliko je zdravlje u današnje vreme važno, a možda je baš zato benefit koji postaje sve popularniji među poslodavcima i HR stručnjacima privatno zdravstveno osiguranje.

Za razliku od obaveznog zdravstvenog osiguranja koje kompanije moraju obezbediti po zakonu, privatno zdravstveno osiguranje predstavlja dodatnu zaštitu koju poslodavci mogu sami inicirati u saradnji sa osiguravajućim kućama ili zastupnicima u osiguranju.

Iako je ova praksa standard u mnogim delovima sveta, na našim prostorima tek dobija na značaju. Sve više poslodavaca prepoznaje vrednost ovog benefita, te ga uvodi ili barem razmatra kao opciju.

Implementacija privatnog zdravstvenog osiguranja šalje jasnu poruku zaposlenima da kompanija brine o njihovom zdravlju i dobrobiti. Ova svest o brizi poslodavca stvara dodatnu lojalnost i vezu između zaposlenog i kompanije. Na ovaj način, zaposleni osećaju veću pripadnost organizaciji, što povećava njihovu motivaciju za kvalitetnim obavljanjem posla.

Pored praktičnih prednosti, kao što su pristup najboljim lekarima u velikom broju medicinskih ustanova, savremene metode lečenja i pokriće troškova, tu su i psihološki benefiti. Zaposleni koji imaju osećaj da kompanija brine o njihovom zdravlju su motivisaniji i posvećeniji svom poslu.

Uvođenjem privatnog zdravstvenog osiguranja, kompanije ne samo da pokazuju brigu za svoje zaposlene već i poboljšavaju ukupnu atmosferu i kulturu rada. Ovaj benefit se takođe ističe kao atraktivna stavka u oglasima za posao i tokom procesa zapošljavanja, što privlači vrhunske talente i stručnjake u firmu.

Koje su pogodnosti dobrovoljnog osiguranja za poslodavce?

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje donosi brojne prednosti za kompanije, među kojima se ističu poreske olakšice, brzo zakazivanje pregleda, fleksibilnost u kreiranju osiguravajućih paketa i smanjenje odsustva zaposlenih zbog bolovanja.

Jedna od ključnih prednosti je poreska olakšica, a poslodavac je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa na iznos premije osiguranja do 8.101,00 dinara mesečno po zaposlenom (iznos se menja svakog februara). Ovo predstavlja značajnu finansijsku uštedu za poslodavce, što može biti dodatni podsticaj za uvođenje ovog benefita.

Brzo zakazivanje pregleda je još jedna velika prednost. Zaposleni mogu obaviti medicinske preglede van radnog vremena, što smanjuje mogućnost odlaganja i čekanja. Ovo omogućava zaposlenima da se brinu o svom zdravlju bez ometanja radnog procesa, što doprinosi kontinuitetu rada i povećanju produktivnosti.

Kompanije takođe imaju mogućnost da kreiraju osiguravajuće pakete koji najbolje odgovaraju potrebama njihovih zaposlenih. Ova fleksibilnost omogućava prilagođavanje osiguranja specifičnim zahtevima i očekivanjima, čime se povećava zadovoljstvo radnika.

Uz savremene medicinske tretmane dostupne kroz privatno zdravstveno osiguranje, dolazi do bržeg oporavka zaposlenih i njihovog bržeg povratka na posao.

Smanjenje odsustva zbog bolovanja je još jedna važna prednost. Zaposleni koji imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti manje su skloni dugotrajnim bolovanjima, pa je i ukupna produktivnost kompanije bolja. Na kraju, kultura firme raste uvođenjem jednog ovakvog benefita, a ona je na tržištu prepoznata kao kompanija koja brine o svojim zaposlenima. 

Nadamo se da ste uvideli koje su to prednosti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i šta ono pruža. Za još korisnih informacija i zanimljivosti, pratite naš sajt!

FOTOGRAFIJE:

https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-photo-of-people-discussing-3182826/
https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-looking-through-slit-lamp-3845995/

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *