USKORO PROJEKTOVANjE MOSTA PAKOVRAĆE – PRIJEVOR U OKVIRU „SEVERNE OBILAZNICE“

USKORO PROJEKTOVANjE MOSTA PAKOVRAĆE – PRIJEVOR U OKVIRU „SEVERNE OBILAZNICE“

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i predstavnik kineske kompanije „CCCC“ Jang Dung, potpisali su danas u kabinetu gradonačelnika Čačka memorandum, odnosno sporazum o projektovanju mosta preko Zapadne Morave, u okviru izgradnje „Severne obilaznice“, koji će povezivati Parmenac i Prijevor. Nakon projektovanja, sledi eksproprijacija zemljišta, posle čega počinje i izgradnja mosta i prve faze „Severne obilaznice“, saobraćajnice koja će prvi put spojiti dva kraja grada Čačka, i stvoriti saobraćajnu vezu o kojoj se decenijama pričalo, a koja, potpisivanjem ovog memoranduma, zapravo počinje da se realizuje.

-Očekujemo da most bude projektovan vrlo brzo i kvalitetno, u skladu sa Planskim aktom Severno-obilaznog puta, koji smo usvojili pre dve i po godine u Skupštini grada Čačka. Da svi žitelji Ljubić keja, Trbušana, Lugova, Prijevora imaju bolju komunikaciju sa auto-putem „Miloš Veliki“, odnosno do petlje Čačak Zapad, koju mi zovemo Pakovraće. Na taj način rasteretićemo gradske saobraćajnice i centralnu gradsku zonu – rekao je gradonačelnik Todorović.

Nakon projektovanja, koje će biti posao kineske kompanije „CCCC“ sledi izvlašćivanje zemljišta, a zatim i početak gradnje.

  • Računamo da Kinezi projektovanje završe što pre, za nekih šest meseci. Prema procenama, za most od oko 200 metara dužine, sa pešačkim stazama biće potrebno oko pet miliona evra i oko milion evra će koštati pristupni putevi – rekao je Drobnjak.

Nakon izgradnje prve faze „Severne obilaznice“ u šta spada i izgradnja mosta, stvoriće se veza državnog puta IB reda br. 23 mostom preko Zapadne Morave do petlje „Zvezda“, veza sa državnim putem IIB reda br. 355 i produžetak Knićaninove ulice do naselja Ljubić kej. Ova veza direktno povezuje naselje Ljubić i sela u severozapadnom delu grada sa petljom u Pakovraću. Izgradnja ove veze jednog i drugog kraja grada ima za cilj preraspodelu saobraćaja i rasterećenja centralnih zona grada od tranzitnog saobraćaja.

Saobraćajnica je planirana u profilu sa četiri vozne trake širine po tri metra, sa obostranim trotoarima za kretanje pešaka i razdelnim ostrvom.

-Ovo je veliki dan za sve nas. Naravno, biće dosta posla, ali stvaramo mogućnost za novi sadržaj, potpuno urbanistički sređen, novi Čačak – rekao je Todorović

Predstavnik kineske kompanije „CCCC“ Jang Dung naglasio je da oni već pet godina posluju u Čačku.

-Svedočili smo razvoju grada Čačka i vrlo smo srećni što sada imamo priliku da ova saradnja bude i direktnija, jer ovo je projekat koji radimo direktno sa Čačkom. Zaista smo zadovoljni što imamo priliku da sarđujemo i doprinesemo boljoj putnoj infrastrukturi ovog grada – rekao je Jang Dung.

grb cacka3 – Copy233

GRAD ČAČAK

KABINET GRADONAČELNIKA

Telefon: 032/30-90-36

Faks: 032/30-90-44

e-mail: kabinet.gradonacelnika@cacak.org.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *