SVEDOK , PROROK , SAVREMENIK

Svedok, prorok, savremenik

Povodom 150 godina od rođenja Radoja Domanovića, u Pozajmnom odeljenju Gradske biblioteke priređena je izložba posvećena jednom od naših najistaknutijih satiričara. Postavka „Domanović – svedok, prorok, savremenikˮ obuhvata knjige, fotografije i citate uvek aktuelnog i odličnog poznavaoca naše ćudi.

Radoje Domanović je rođen 16. februara 1873. godine u selu Ovsište kod Kragujevca. Nakon osnovne škole, sedam razreda Gimnazije završava u Kragujevcu, a potom studije u Beogradu.

Značajan deo radnog veka proveo je kao profesor srpskog jezika i književnosti u Pirotu, Vranju i Leskovcu, a posebno je važan i njegov novinarski angažman. Tekstove je objavljivao u Zvezdi, Odjeku, Srpskom književnom glasniku, a pokrenuo je listove Stradija i Novi pokret. Takođe, Domanović je neko vreme bio činovnik, odnosno pisar u Državnoj arhivi i u Ministarstvu prosvete i crkvenih dela. Zbog izraženog kritičkog stava i nemirenja sa tadašnjim društvenim prilikama često je premeštan iz službe u službu. Takve okolnosti su uslovile nastanak njegovih najpoznatijih dela koja obiluju ironijom, sarkazmom i oštrim humorom: Vođa, Danga, Stradija, Mrtvo more, Marko Kraljević po drugi put među Srbima. Imajući sve to u vidu Radoje Domanović je bio britki svedok svoga doba, prorok budućih vremena, ali i te kako i naš savremenik.

Njegov kratak, buran i plodonosan životni vek, okončan je usled hroničnog zapaljenja pluća i tuberkuloze 1908. godine u Beogradu.

Izložbu simboličnog naslova priredili su bibliotekari Pozajmnog odeljenja Dušica Cibralić, Snežana Luković i Marina Belić, a posetioci je mogu pogledati do kraja februara.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *