OBAVEŠTENjE ZA JAVNOST O AKTIVNOSTIMA NA IZMULjAVANjU JEZERA MEĐUVRŠJE

OBAVEŠTENjE ZA JAVNOST O AKTIVNOSTIMA NA IZMULjAVANjU JEZERA MEĐUVRŠJE

Projekat sanacije jezera Međuvršje, sprovodi se shodno Uredbi Vlade Republike Mađarske, br.1105/2019, odnosno u skladu sa odredbama bilateralnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj pomoći, koju je Republika Mađarska odobrila Republici Srbiji.
U vezi sa predmetnim projektom, Agencija za promociju izvoza Republike Mađarske (HEPA), na osnovu sprovedene procedure javne nabavke, imenovala je privredno društvo „Naturaqua, Environmental Protection, Planning and Services Ltd“, Budapest, kao nosioca aktivnosti na realizaciji predmetnih projekata (u daljem tekstu: “ Naturaqua ”).
U toku pripreme za realizaciju projekta, podnet je Zahtev o uslovima za zaštitu prirode Ministarstvu za zaštitu životne sredine za planirane aktivnosti izabranih dobavljača, koje su u vezi sa uslugama ekologije, geologije i uzorkovanja vode i sedimenta. Na osnovu podnetog Zahteva, Ministartvo zaštite životne sredine izdalo je Rešenje o uslovima zaštite prirode, o kome su formalno obavešteni JP „Srbijašume“, Zavod za zaštitu prirode Srbije i TO Čačak.
Izvršeno je batimetrijsko snimanje korita jezera, radi procene i rasporeda sedimenta u jezeru. Snimalo se u dva različita vremenska intervala, zbog ograničenog pristupa pojedinim delovima jezera u predzimskom periodu (usled bujne vegetacije). Na osnovu snimanja sačinjena je mapa preseka korita jezera i rasporeda količine sedimenta.
Uz angažovanje akreditovane laboratorije na poslovima izrade fizičko-hemijskih, hemijskih i bioloških analiza vode i sedimenta jezera, izvršena je klasifikacija vode i sedimenta, u skladu sa važećom zakonskom regulativom u Republici Srbiji. Sačinjen je izveštaj o izvršenoj laboratorijskoj analizi vode i sedimenta jezera Međuvršje.
Izrada dela projekta koji se odnosi na energetiku (HE Međuvršje) i hidrologiju (zaštita od poplava) je u završnoj fazi. Zbog toga su zatraženi dodatni podaci od Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u vezi sa meteorološkim parametrima jezera Međuvršje, kao i okolnim meteorološkim stanicama (Valjevo, Požega, Zlatibor).

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *