Tribina „Kulturno nasleđe i identitet“ u organizaciji Gradske biblioteke

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ je u petak 24. novembra 2017. godine u Biblioteci Arhiva u Čačku organizovala još jednu tribinu iz serijala Tribine o prošlosti pod nazivom „Kulturno nasleđe i identitet“. Diskutanti su bili Dejan Ristić, istoričar, istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke u Čačku i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije.

Tribina je počela prikazivanjem dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepelaˮ koji je nastao na osnovu knjige Dejana Ristića „Kuća nesagorivih reči“, koja je posvećena burnoj istoriji i stradanju srpske nacionalne biblioteke. Film je bio podsticaj da se razmišlja o temi identiteta u globalističkom sistemu i bavi kulturom sećanja i kolektivnog pamćenja u kontekstu istorijata Narodne biblioteke Srbije do stradanja 6. aprila 1941. godine.

Dr Bogdan Trifunović, uvodničar i diskutant napomenuo je da je ovo jedna od najvažnijih tema u modernoj društvenoj istoriji, jer se čini da živimo u kulturi zaborava i kulturi nemara sa čim se složio i Dejan Ristić, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem koji je obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije (2012-2013), državnog sekretara za kulturu (2013-2015) i brojne druge u Vladi Republike Srbije. Ristić je rekao da najveći deo građana Srbije i pripadnika političkih elita kulturno nasleđe ne prepoznaje kao suštinsko pitanje očuvanja identiteta, kao ni izuzetan razvojni resurs u mnogim aspektima: kulturnom, prosvetnom, naučnom, umetničkom, demokratskom, privrednom, turističkom… To izuzetno bogatstvo kulturne baštine (arheološki lokaliteti, prostorne kulturno-istorijske celine, bogomolje, utvrđenja, javni spomenici, bojišta, vojni memorijali i mesta stradanja, arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i dr.) čine Srbiju prepoznatljivom u evropskim i svetskim okvirima.

Govoreći o kulturnom nasleđu kao nepresušnom resursu koji je posledica stvaralačkog čina, Dejan Ristić je dodao da je svaki pojedinac, iako toga nije svestan, čuvar kulturnog nasleđa i da ima odgovornost za njegovo očuvanje.

Tribina koja je pokušala da odgovori na pitanja ili bar navede na razmišljanje na koji način kulturno nasleđe u sadašnjem vremenu oblikuje identitet, koliko ga poznajemo i koliko odgovorno upravljamo njime, potrajala je duže od dva sata. Publika je pokazala veliko interesovanje za ovu temu, ali i za sam odnos države prema kulturi.

PressLider / Gradska biblioteka

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *