USPESI studija za animaciju Doma kulture u Čačku

Čačak – Animirani film „Vinsent Van Gog“ nastao kao kolektivni rad malog tima okupljenog pod okriljem studija za animaciju „Animatik“ u čačanskom Domu kulture selektovan je ove godine u takmičarske programe tri festivala, osvojivši i dve nagrade u jakim međunarodnim konkurencijama.

Film je nastao u vrlo zahtevnoj tehnici animiranja peska, koja se ne primenjuje često jer iziskuje veliku posvećenost, pažnju, osetljivost za detalj i svetlost, napokon i kreativnost. Sve to je mentorka radionice na kojoj je film nastao, naša vrsna ilustratorka i animatorka Marica Kicušić, uspešno spojila u radu sa polaznicima radionice, i rezultati nisu izostali.

Publika je „Van Goga“ videla najpre na 8. međunarodnom festivalu animacije da za decu i mlade VAFI u Varaždinu u Hrvatskoj. Filmu je pripala druga ravnopravna nagrada u kategoriji Maxi Junior (autori od 15 do 18 godina). Sledeća stanica bila je 5. svetski dečji festival animiranog filma „Zlatni puž“ u Vranju, gde se čačanski film takmičio u uzrasnoj grupi od 15-19 godina. Stručni žiri mu je dodelio treću nagradu, “Bronzanog puža“. Na izmaku festivalske godine, „Van Gog“ se obreo i u Jagodini, na 5. Animator Festu, evropskom festivalu animiranog filma dece i mladih u još jednom međunarodnom takmičarskom programu (15-18 godina).

Iza poetičnog omaža velikom slikaru Vinsentu Van Gogu stoje mlade animatorke, čačanske srednjoškolke Emilija Parezanović, Andrea Savić, Maria Srnić, Danica Utvić, Isidora Nikolić i Marija Luković.

PressLider / Dom kulture Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.