Vidre i sokolovi Đetinje

Užice. – S ovim prvim toplijim danima šetači stupaju u klisuru reke Đetinje, na pešačko-biciklističku stazu kroz “ćirine“ tunele od užičke plaže do Staparske banje.

Đetinja u klisuri ovih dana

Ovaj prostor, okružen kamenitim liticama, ostao je nedodirnut u doba graditeljskog širenja Užica. Kroz klisuru je tada vijugala uska “ćirina“ pruga na kojoj se smenjuju tuneli, a teren kanjona usečenog u okomita brda nije bio privlačan graditeljima kuća i objekata za odmor. Kad su sedamdesetih skinute šine sa ove ugašene pružne trase opusteo je ceo teren, ostao raj za divlje životinje i retke biljke. Mir je narušavala samo šumovita Đetinja.

S kamena na kamen kroz klisuru Đetinje

Tako je bilo sve do ovog milenijuma, kad su jači postali glasovi o blagodetima zdravih aktivnosti u očuvanoj prirodi. Klisura Đetinje je proglašena predelom izuzetnih odlika, označena kao jedinstveno mesto koje treba doživeti, a pre svega sačuvati. Uređenje glavne staze i odmorišta kroz tu prirodu vlasti grada Užica obavljale su pažljivo i s merom. Živi svet i prirodni sklad je sačuvan, a ljudima (ne i vozilima) stvoren prilaz da šetnjom i pogledima uživaju u lepoti klisure.

Upravo zbog toga ovo šetalište kroz klisuru (uređeno je oko sedam kilometara) dobilo je od evropskih institucija 2017. zvanje “evropska zelena staza“, retko za naše prostore. Svakako i zato što ovde, nadomak grada, staništa i danas imaju retke životinje i biljke, koje naseljavaju teško pristupačne kamene vrleti, pećine, vrtače u rečnom toku i po okolnim stranama.

Klisura Đetinje

O tome u klisuri Đetinje delimično svedoči turistička tabla postavljena na užičkoj plaži.

Tako u ovoj klisuri obitava vidra, obična ili rečna, koja je veoma oprezna životinja. “Voli nezagađenu okolinu i skrovita mesta. Vidre se prvenstveno hrane ribom, ali vole i rečne rakove, insekte, žabe i ptice. Spadaju u strogo zaštićene vrste, nalaze se na Evropskoj crvenoj listi ugroženih vrsta“, piše na tabli, uz sliku vidre.

Sledi obaveštenje da je stanovnik kanjona Đetinje i sivi soko, najbrža vrsta među pticama. Gnezdi se na nepristupačnim mestima, a ugrožena je vrsta, prirodna retkost na teritoriji Srbije. “Najstrožije je zabranjeno njegovo ubijanje, hvatanje i uznemiravanje“.

Sivi soko

Neretko ovu klisuru zovu carstvo leptira. “U klisuri Đetinje registrovano je 110 vrsta dnevnih leptira. Broj ovde zabeleženih vrsta čini oko 57 odsto vrsta Srbije, 38 odsto vrsta Balkana, a 77 odsto užičkog kraja. To klisuru svrstava u jedno od najbogatijih staništa u našoj zemlji…“

Đetinja u klisuri ovih dana

Rastu u kanjonu Đetinje i retke biljke. Sa liste međunarodno značajnih ovde su 24 biljne vrste, od kojih su šest prirodne retkosti.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Foto: S. Jovičić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *