ZAVIČAJNA PESNIKINJA MEDJU DJACIMA

Zavičajna pesnikinja među đacima

Užički kraj se može pohvaliti šarenolikim buketom i proznih pisaca i poeta. Malo je gradova koji ima ovoliki broj pisaca, počev od Milutina Uskokovića, rodonačelnika gradskog romana, akademika Ljubomira Simovića, legende žive reči Ljubivoja Ršumovića, a potom i Svetislava Basare, Radomira Andrića, Milosava Tešića, Pauna Petronijevića, Mihaila Ćupovića, Slavka Vukosavljevića, Miodraga Borisavljevića…
U red sa književnicama današnjice, pored Mirjane Ranković Luković i Bojane Nešić, svrstava se i Ljiljana Andrić, koja pesme boji novim slikama, stihove pretvara u jezička pravila, deci prenosi znanje na nov i njima zanimljiv način, jer je (kako ona kaže) najpre učiteljica, a onda pesnikinja.
Po planu realizacije za peti razred osnovne škole predviđena je nastavna jedinica „Delo zavičajnog pisca“. Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković u dogovoru sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Milankom Nikolić Ivić htele su da učenicima pruže mogućnost da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog pravog zavičajnog pisca.
Pozvali smo Ljiljanu Andrić ne verujući da će, pored svojih obaveza, naći vremena da nam dođe u goste. Međutim…
Njena poseta času srpskog jezika u našoj školi izmamila je vedre, iskrene i razvučene dečije osmehe. Osmehe kojih smo svi željni posle dugog perioda izolacija, bolesti i tegoba. Poželeli smo se kulture, a i deca su. Nekad mislimo da decu ništa ne interesuje, da su nepristojna, a ne vidimo kako vape za kulturnim sadržajima samo ako neko ume da ih dovoljno motiviše i da im ih prezentuje. Naša zavičajna pesnikinja Ljiljana Andrić to ume. Slušali su je pažljivo skoro sat vremena, odgovarali na pitalice, smejali se dosetkama. Teško je današnjoj deci držati pažnju. Lepi stihovi i harizma naše književnice su u tome uspeli.
Direktorka škole Mirjana Maksimović je, u vezi sa ovim književnim susretom pesnikinje i naših učenika, prokomentarisala: „Književni susret učenika petog razreda sa zavičajnom pesnikinjom Ljiljanom Andrić, učiteljicom, zaljubljenikom u oba svoja poziva, desio se 8. juna, inspirativan i nadahnut, na zadovoljstvo i radost svih prisutnih. U očekivanju novih susreta i saradnje, zahvaljujemo se Ljilji, ,,gorskoj vili“, za vedrinu, polet, pozitivnu energiju i lepotu koju nam je donela i podarila svojim stihovima i svojim prisustvom!“
Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti, a ovom prilikom zahvaljujemo Ljiljani Andrić na divnim trenucima koje nam je priredila.
Dobra saradnja nastavnika i školskih bibliotekara ogleda se upravo i kroz ovakvo aktivno upoznavanje učenika sa stvaralaštvom savremenih pisaca za decu, a kroz interaktivno učešće u tim susretima učenici se upućuju u proces nastanka književnog dela. Ovo je svakako dobra motivacija i podsticaj za razvoj jezičkog stvaralaštva, učeničku kreativnost i želju za recepcijom novih kulturnih sadržaja. Kroz intenzivniju saradnju doprinosi se inovativnijoj i raznovrsnijoj nastavi i unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa u školi.

Bio je to književni susret za pamćenje u kom su svi zajedno uživali i u vedroj atmosferi završili školsku godinu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.