Biblioteka promovisala svoj projekat u čačanskoj Gimnaziji

Čačak – Jedan od mogućih načina kako se mladima može uspešno približiti literatura i čitanje demonstriran je u četvrtak, 20. aprila 2017. u čačanskoj Gimnaziji gde je Biblioteka promovisala svoj projekat „Knjižne instalacije za e-generacije“.

Prisutne je u ime domaćina skupa pozdravila Marija Radulović, koordinator projekta, ukratko objasnivši glavnu projektnu ideju. Učenici Gimnazije i aktiv profesora srpskog jezika uz podršku direktora škole, prof. Ivana Ružičića, aktivno su učestvovali u realizaciji projekta od samog početka, pa je jedna od promocija upriličena u ovoj školi.

Javni čas posvećen klasiku američke književnosti i omiljenom romanu mnogih generacija, Selindžerovom „Lovcu u žitu“, održao je profesor književnosti Dejan Krunić sa svojim učenicima iz odeljenja I/4 i III/2 čačanske Gimnazije.

Da li si srećan? Da li si tužan? Osećaš se bedno, usamljeno, depresivno, ranjivo? Misliš da si sam na svetu? Roditelji te uopšte ne razumeju, u stvari niko te ne razume …Zbog toga se razbesniš i ne znaš šta ćeš da uradiš sa ovim danom, a kamoli sa svojim životom. Raspoloženje ti se lako menja, raspoloženje ti se brzo menja…Ponekad ti se čini da možda ludiš…Ne brini. Nisi sam. Prisutni su najpre odgledali trejler za knjigu snimljen za potrebe projekta, a potom su sa književno-istorijske distance od blizu sedam decenija pristupili analizi.

„Lovac u žitu“ je napisan 1951. godine i spada među deset najčitanijih američkih romana svih vremena. Selindžerov roman nije deo lektire, ali njegova aktuelnost i univerzalnost ne prolazi. Kao ikona tinejdž bunta već više od pola veka stoji glavni lik – Holden Kolfild. On je šesnaestogodišnji tinejdžer, sin dobrostojećeg advokata iz ugledne njujorške porodice, izbačen po četvrti put iz srednje škole zbog lošeg uspeha, jedan od omiljenih književnih buntovnika bez razloga. Od romana koji ih na početku nije privukao suviše, učenici čačanske Gimnazije su tokom časa polako otkrivali Holdenov sukob sa svim i sumnju u sve, a najviše u samog sebe. Vođeni spontanim pitanjima iskusnog profesora Dejana Krunića učenici su otkrivali detalje u analizi likova i toka radnje.

Da bude mamac svima koji eventualno nisu pročitali knjigu, profesor Krunić i učenici su izneli nekoliko anegdota o tome kako su mnogi atentatori imali kod sebe „Lovca“ prilikom izvršenja zločina, a da je najpoznatiji među njima Mark Dejvid Čapmen, ubica DŽona Lenona.

Za 45 minuta koliko je čas trajao zagrebano je po površini ovog višeslojnog štiva i njegove simbolike i ukazano na „opasnost čitanja samo jedne knjige“ (Danilo Kiš).

Biblioteka je kroz realizaciju projekta „Knjižne instalacije za e-generacije“ u 2016. godini ostvarila reprezentativne rezultate kao što su povezivanje mladih sa knjigom putem modernih tehnologija, osnivanje Kluba kreativaca „Teen Spirit“ pri Biblioteci, povećan broj mladih korisnika itd.

U 2017. godini planirana je dalja promocija „Knjižnih instalacija“, kao i nastavak odlične saradnje sa školama i nastavnim osobljem.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.