Čačak će sledeće sedmice, od 24. do 26. maja, biti domaćin 3. Kongresa Udruženja herniologa Srbije (UHS) sa međunarodnim učešćem

Čačak će sledeće sedmice, od 24. do 26. maja, biti domaćin 3. Kongresa Udruženja herniologa Srbije (UHS) sa međunarodnim učešćem. Kao učesnici najavljeni su trojica hirurga iz Kine, dvojica iz Švajcarske i hirurg iz Holandije, kao i njihove brojne kolege iz Srbije i susednih zemalja. Dvodnevna predavanja i razmena iskustava održaće se u Kulturnom centru Čačak, u sali Naučno-tehnološkog parka. Povodom Kongresa, koji organizuje Udruženja herniologa Srbije, u čačanskoj Opštoj bolnici danas je održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili prim. dr Bojan Radovanović, predsednik UHS, prof. dr sci. med. Marinko Žuvela, potpredsednik UHS i direktor čačanske Opšte bolnice prim. Dr Dejan Dabić, koji je i predsednik Organizacionog odbora Kongresa.

Prim. dr Bojan Radovanović, prim. dr Dejan Dabić i prof. dr sci med. Marinko Žuvela
Kako je naglasio dr Dabić, predstojeći Kongres je najznačajniji skup medicinskih stručnjaka ikada održan u našem gradu, počev od osnivanja Hirurške službe 1906. Očekuje se da ovim povodom u Čačak dođe oko sto hirurga, čija je uža specijalnost hirurgija kila trbušnog zida. Zbog toga, kako je rekao, velika je čast za njega lično, kao i za Čačak, Bolnicu i Služba hirurgije, što će biti domaćini ovog skupa.

Udruženje herniologa Srbije, čiji je potpredsednik prof. dr sci. med. Marinko Žuvela, osnovano je 2001. godine. Kako je dr Dabić najavio profesora Žuvelu, on je najpoznatije ime u oblasti herniologije u Srbiji, a veoma je cenjen u evropskom i svetskom Udruženju. Profesor dr Žuvela je zahvalio organizatorima, pre svega Bolnici, gradskom rukovodstvu i dr Dabiću na velikom entuzijazmu za organizovanje ovog veoma značajnog skupa.

– Na Kongresu ćemo pričati o prošlosti i budućnosti herniologije, o svim novim tehnikama koje se rade u hirurgiji kila, a koje su najčešće operacije u opštoj hirurgiji u svetskim okvirima. Čačanska Bolnica ima veoma dobre stručnjake u ovoj oblasti, na čelu sa dr Dabićem. Naše Udruženje je najstarije u regionu, putovali smo po Srbiji i po okolnim zemljama i obučavali smo kolege… – rekao je dr Žuvela, koji je kao učesnike najavio velika imena u oblasti herniologije – tri najjača kineska stručnjaka, dr Misereza, dr Jana Kukletu, koji je predsednik švajcarskog Udruženja laparaskopske hirurgije kila i njegovog zemljaka dr Tomasa Simona.

Zbog pandemije Kovida 19 odloženo je obeležavanje dve decenije postojanja Udruženja herniologa Srbije i kako je rekao prim. dr Radovanović, Kongres u Čačku je deo velikog jubileja.

– Ovog puta imamo podrušku i Ministarstva zdravlja, tako da će jedna od važnih tema biti i reforma organizacije i obuke studenata, specijalizanata hirurgije, kao i lekara u hirurgiji kila… Značajan deo biće posvećen iskustvima iz Evrope i Kine, da saznamo kako je kod njih organizovano obrazovanje i stručno usavršavanje lekara i šta mi možemo da promenimo. Ovo je tek početak puta, da u narednih godinu-dve uspemo da izađemo sa predlogom, koji bi mogao da zaživi i donese rezultate – naveo je dr Radovanović.

On je rekao da je bilo planirano da se tokom Kongresa organizuju operacije uživo u Opštoj bolnici, ali se od toga odustalo, jer je bilo neophodno ispuniti stroge procedure za dozvole za rad za strane stručnjake.Umesto toga, biće video prezentacije operacija.

Srpski herniolozi nalaze se u vrhu na svetskoj sceni, istakli su ovi stručnjaci na konferenciji za novinare.

– Držimo korak sa Istokom i Zapadom. Kongres je zamišljen kao susret i spoj ova dva dela sveta – zaključio je dr Dabić.

Pored Opšte bolnice suorginazatori Kongresa, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, su Grad Čačak, Srpsko lekarsko društvo i Udruženje herniologa Kine.

V. T.

U ČAČKU GODIŠENjE OKO 750 OPERACIJA KILA

Kako je rečeno, izrada vodiča dobre prakse, pre 12 godina za potrebe Ministarstva zdravlja Srbije, doprinela je da moderni stavovi budu dostupni svakom hirurgu u Srbiji.

– Ovo je najčešća hirurško oboljenje, budući da svaki treći mušakarac ima „šansu“ da dobije kilu trbušnog zida. Na godišnjem nivou u Čačku se uradi oko 750 ovih operacija. Kod nas ne postoji lista čekanja… Ove operacije nisu rađene za vreme pandemije, jer se nisu smatrale hitnim, izizev kada se kila „uklješti“, a što mora odmah da se radi. Sada se kod nas čeka najviše četiri meseca na operaciju, što je prihvatljivo – rekao je dr Dejan Dabić.

Izvor i foto…Ča Glas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *