NAGRADA MLADI DIS I NAGRADA ZA ESEJ

KONKURS ZA NAJBOLjI ESEJ O DISOVOM STVARALAŠTVU


Na ovogodišnji Konkurs za esej o Disovom stvaralaštvu pristiglo je četrnaest eseja. Broj primljenih eseja nesumnjivo je i pažnje vredno svedočanstvo o živom interesovanju za Disovo stvaralaštvo, dokaz da Disov književni opus, kao i biografija, pobuđuju esejiste na inventivna promišljanja njegove poezije i poetike. Pristigli eseji razlikuju se po obimu, originalnosti u izboru obrađivane teme, načinu argumentacije, hermeneutičkoj produbljenosti, kvalitetu kritičkih uvida, vremenu i trudu uloženom u istraživanje, tehničkoj uređenosti i gramatičkoj ispravnosti.
Po ozbiljnosti pristupa i validnosti argumentacije izdvojila su se tri eseja. Prva nagrada dodeljuje se eseju „Zaboravljeni san: disovsko u poetici Ivana V. Lalića” (šifra: Dis faventibus), čija je autorka Sofija Todorović, doktorantkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ovaj esej, koji odlikuju tematska inovativnost, stilska bravuroznost, iznijansirani uvidi, detaljna i izuzetno originalna komparacija dveju poetika, složena i postupna argumentacija, veliko poznavanje književnoteorijske literature i njena adekvatna primena, primer je na koji način treba analizirati „odjeke Disove poetike u opusu laureata Disove nagrade”. Iako se najčešće sagledavaju kao svojevrsni antipodi, ovaj esej ukazao je na diskretno prisustvo odjeka simbolističke poetike Vladislava Petkovića Disa u poeziji Ivana V. Lalića. Dihotomije život i smrt, sećanje i zaborav, mitsko-idealni i realno-empirijski svet, vidljivo i nevidljivo, materijalno i duhovno, prisustvo i odsustvo, slika i paslika, bivaju problematizovane i funkcionalno upotrebljene pri analizi Disove i Lalićeve poezije, dok se semantičko i interpretativno težište eseja prepoznaje u lucidnom iznalaženju analogija i(li) saglasja i veštom poređenju Disove mrtve drage i Lalićeve nerođene kćeri, uz isticanje metapoetičkih implikacija ovih simbolički stožernih motiva/figura.
Druga nagrada dodeljuje se eseju „Kako o Velikom ratu peva Dis? – slika rata u poeziji Vladislava Petkovića Disa” (šifra: Lotika) autorke Maše Petrović, studentkinje master studija Filološkog fakulteta u Beogradu, koji pleni smelim iskorakom iz tradirane interpretativne matrice i postojećim književnokritičkim korpusom modelovanog, (pred)određenog, petrifikovanog razumevanja Disove poezije. Odabirom važne a ređe obrađivane teme, pomnom analizom konkretnih lirskih ostvarenja iz zbirki Utopljene duše i Mi čekamo cara, auorka je iznašla nov i originalan modus revalorizacije opusa pesnika koji spada u kanon srpske literature.
Treća nagrada pripala je eseju „’Sa zaklopljenim očima’: Disova poetika (ne)prihvatanja smrti” (šifra: ANASTASIVER02158) Stevana D. Jovićevića. Detaljna analiza Disove pesme koja nije bila u središtu pažnje dosadašnjih tumača, interdisciplinarni pristup, prodorna filozofska i kulturološko-antropološka optika, stilska i tehnička brižljivost i doteranost, čine ovaj esej reprezentativnim primerom zrele i ozbiljne, na bogatoj erudiciji zasnovane obrade izabrane teme.
Odluka žirija doneta je jednoglasno, nakon detaljnog razmatranja odlika svih prispelih eseja, u podrobnoj i konstruktivnoj diskusiji. Žiri je radio u sastavu: dr Milica Ćuković (predsednica), doc. dr Miloš Jocić i msr Katarina Pantović.
U Beogradu, 2. maja 2023. godine

 

Biografija
Sofija Todorović rođena je 1997. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i Filološku gimnaziju. Osnovne studije Srpske književnosti i jezika sa komparatistikom i master studije Srpske književnosti završila je na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama (modul: Književnost) na matičnom fakultetu, gde je i zaposlena kao istraživač-pripravnik. Učestvovala je na nekoliko naučnih konferencija i objavljuje radove u stručnoj periodici.

KONKURS ZA NAGRADU MLADI DIS

Stručni žiri za dodelu Nagrade „Mladi Dis” za 2023. godinu radio je u sastavu: Alen Bešić, predsednik, Marjan Čakarević i Bojan Vasić, članovi. Na konkurs je pristiglo 28 pesničkih rukopisa potpisanih šifrom i svi ovi rukopisi su uzeti u razmatranje. Na sastanku održanom 6. maja u Beogradu, žiri je doneo jednoglasnu odluku da Nagrada „Mladi Dis” za 2023. pripadne rukopisu pod naslovom Parenteza, koji je potpisan šifrom „Srebro”. Takođe, žiri pohvaljuje rukopise Godovi (šifa „Drvo života”) i O petardi koja nije progutala kajsiju (šifra „Rokoko”).
Žiri smatra da se rukopis pod naslovom Parenteza autorke Dunje Ožegović iz Beograda svojom zaokruženošću, celovitošću poetske misli i kvalitetom pesničkog izraza izdvaja u odnosu na sve ostale rukopise koji su pristigli na konkurs, te stoga zavređuje Nagradu „Mladi Dis”. Pisana više kao knjiga poezije sa jasnim konceptom, a ne puki zbir manje-više samostalnih pesama, Parenteza je ispisana veoma preciznim jezikom koji svesno izbegava upotrebu oveštalih pesničkih sredstava. Služeći se radije diskursima iz drugih oblasti, ponajviše medicine, pesnikinja na književno ubedljiv način progovara o neuralgičnim tačkama savremenog subjekta, istovremeno ostvarujući suptilnu intertekstualnu i oblikotvornu vezu sa stvaralačkim iskustvima nadrealizma i određenih neoavangardnih poetika.
Na konkurs za Nagradu „Mladi Dis”, koji podrazumeva objavljivanje prve pesničke knjige, po mišljenju žirija, stiglo je dosta kvalitetnih rukopisa iz Srbije, regiona i inostranstva. Žiri naročito želi da pohvali rukopise Godovi Anđelke Lutovac iz Berana i O petardi koja nije progutala kajsiju Nevene Branković iz Smederevske Palanke. Ove mlade stvaraoce koji su ušli u najuži izbor za ovogodišnju nagradu treba ohrabriti i podržati u daljem pesničkom stvaranju.

6. maj 2023.
Alen Bešić
Marjan Čakarević
Bojan Vasić

 

BIOGRAFIJA
Dunja Ožegović rođena je 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i stvara. Diplomirala je 2018. na osnovnim akademskim studijama, kao i na master studijama 2020. na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića. Tokom 2019/20. je kao stipendistkinja Republike Slovačke provela semestar na master studijama na Akademiji lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi, takođe na slikarskom odseku, pod mentorstvom prof. Klaudije Kosiba. Od 2015. godine aktivno izlaže. Učestvovala je na tri samostalne izložbe u Beogradu i na preko 40 grupnih izložbi i različitih projekata u zemlji i inostranstvu, više likovnih i pesničko-proznih radionica i letnjih škola. Dobitnica je četiri nagrade na fakultetu i jedne iz oblasti poezije. Pesme i umetnički tekstovi su joj objavljivani u više časopisa i publikacija.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *