Čačanska Biblioteka na sajmu knjiga u Guči

Čačak, Guča – Zahvaljujući inicijativi Biblioteke opštine Lučani u Guči prošle godine je u okviru Dragačevskog sabora trubača pokrenut Sajam knjiga i izdavača čija je svrha da upotpuni kulturnu ponudu Sabora i promoviše pisanu zaostavštinu Dragačeva. U četvrtak, 11. avgusta, u dvorištu Muzeja trube Sajam knjiga je otvoren po drugi put, a učešće je uzelo osam izdavača: Laguna, Vulkan, Evro book, Legenda, Narodni muzej Čačak, Međuopštinski istorijski arhiv Čačak, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i Biblioteka opštine Lučani.

Foto; GB "Vladislav Petković Dis"
Foto: GB „Vladislav Petković Dis“

Drugi Sajam knjiga na 56. Dragačevskom saboru trubača otvorio dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije istakavši odličan primer Biblioteke opštine Lučani koja je kao mala opštinska biblioteka sa samo pet zaposlenih sama objavila deset izdanja između dva Sabora. Pohvalivši takav izdavački poduhvat on je zaključio da „postojeće kulturne manifestacije u današnje vreme, uključujući i one višedecenijskog trajanja imaju problem da održe kvalitet i kontinuitet, a pokretanje Sajma knjiga kao novog činioca Sabora trubača je primer da uz adekvatnu podršku ustanove kulture mogu da nastave sa unapređenjem svoje delatnosti i opšte kulturne ponude“.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ je svoj štand na Sajmu ispunila ovogodišnjim, ali i nešto starijim izdanjima među kojima se izdvajaju Disove sabrane pesme, knjige poezije dobitnika Disove nagrade i nagrade Mladi Dis iz edicija „Knjiga gosta“ i „Tokovi“, časopisi „Glas biblioteke“ i „Disovo proleće“, brojne bibliografije i katalozi. Centralno mesto na štandu dobio je zbornik radova sa naučnog skupa pod naslovom „Poezija Branka V. Radičevića“ koji je Biblioteka objavila ove godine, a koji se bavi delom Branka V. Radičevića, rodonačelnika i utemeljivača dve najveće kulturne manifestacije u čačanskom kraju: „Disovog proleća“ i „Dragačevskog sabora trubača“.

Osim prodaje publikacija, Biblioteka ovom prilikom promoviše svoj rad sa svim kategorijama korisnika, a spremila je i publikacije na poklon posetiocima drugog Sajma knjiga na 56. Dragačevskom saboru trubača.

Izvor: GB „Vladislav Petković Dis“

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.