Čačanska Biblioteka se predstavila publici u Somboru

U sredu, 17. aprila čačanska Biblioteka predstavila se publici u Somboru, rodnom gradu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Mladi Disˮ, Dalibora Tomasovića. Domaćin 56. Disovog proleća bila je Gradska biblioteka „Karlo Bijelickiˮ, a o manifestaciji, aktuelnim konkursima, knjizi „Onismˮ i ostalim izdanjima govorili su Miloš Jocić, Dalibor Tomasović i dr Bogdan Trifunović.


U ime domaćina publiku je pozdravila direktorka somborske biblioteke Nataša Turkić nakon čega je dala reč gostima iz Čačka. Direktor čačanske Biblioteke i manifestacije Disovo proleće, dr Bogdan Trifunović predstavio je prošlogodišnja izdanja: list „Disovo proleće”, knjigu izabranih i novih pesama „Sunce i led” Đorđa Nešića i „Onism” Dalibora Tomasovića. On je skrenuo pažnju na bogat program i tradiciju Disovog proleća, kao i ovogodišnje jubileje: 40 godina edicije „Tokovi” i 50. broj lista „Disovo proleće”.


Knjiga „Onismˮ Dalibora Tomasovića štampana je u ediciji „Tokoviˮ prošle godine i promovisana prvi put na 63. beogradskom Sajmu knjiga. O zbirci je govorio Miloš Jocić, asistent na Katedri za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.


„Onism je naime zbirka koja pripada onoj grani poezije koja se povezuje sa avangardističkim, ili neoavangardističkim, ili postmodernim, ili postavangardnim – sve u svemu eksperimentalnim tretiranjem jezika i stiha… U prevodu to znači da ne samo da je u značenjskom smislu ovo izuzetno hermetična zbirka čije su metafore guste kao neutronska zvezda i gde se često prelivaju jedna u drugu tako da nam je zbog te njihove volšebne sinergije još teže da pesme protumačimo, nego je i sam oblik poezije oneobičen… Ako čitate poeziju Dalibora Tomasovića uočavate odmah njegov jezik mašinske civilizacije i fluidnog života, vidite kiberpank ilustraciju na koricama, čitate potpuno kriptične stihove. U njegovim pesmama pojavljuju se i motivi mira, eteralnosti, čak i uz neke aksesoare romantičarske poezije: potok, miris, pahulje, vuna, sunce, toplota, mir, voda, noć itd.”


Mladi pesnik Dalibor Tomasović predstavio se publici pesmama iz svoje prve zbirke, priznavši da trenutno nema u planu sledeću i da je poeziju zamenio radom na svom prvom romanu.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.