Evropska nedelja kodiranja na FTN u Čačku: “IT sektor tvoja šansa”

Čačak – U okviru programa Evropske nedelje kodiranja Meet and Code 2020 koja se realizuje u 35 država Fakultet tehničkih nauka u Čačku i grad Čačak  danas su na toj mapi.

Nataša Cvijović, PR Fakulteta tehničkih nauka u Čačku

“Veoma smo zadovoljni velikim odzivom učesnica koje su iz Ekonomske škole iz Čačka i Srednje stručne škole iz Kragujevca. Više od 65 devojaka danas će biti prisutno na onlajn događaju. Ove godine, zbog svima poznatih okolnosti, predviđeno da se događaj Meet and Code realizuje isključivo onlajn, tako da smo veoma zadovoljni što ćemo imati priliku da predstavimo sve ono što želimo: kako se devojke snalaze u digitalnom svetu, kako su pozicionirane, koliko se opredeljuju za obrazovanje u toj oblasti, koliko se i u kom procentu zapošljavaju, zatim gde se Srbija nalazi na mapi Evrope kada je reč o obrazovanju devojaka i njihovom zapošljavanju u IT sektoru. Ciljna grupa nam je u potpunosti tačna i devojke koje uče neke drušvene obrazovne smerove treba da znaju da se Informacione tehnologije (IT) primenjuju svuda i da to može biti njihov izbor za buduće obrazovanje s obzirom da se veoma lako dolazi do posla i da su zarade više nego pristojne”, rekla  je Nataša Cvijović, PR Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Ona je istakla da je prvi programmer, odnosni prva programerka bila zapravo žena.

“Različiti periodi donosili su različite trendove, naime, 5o-tih, 60-tih i 70-tih godina smatralo se da je programiranje i rad u IT sektoru zapravo žensko zanimanje. Nakon toga promenile su se određene okolnosti, pa je to zanimanje postalo manje interesantno za devojke i primat su dale muškarcima. Međutim, trendovi se ponovo menjaju. Na FTN u Čačku ove godine je, otprilike, približno jednak broj devojaka koje se opredeljuju za studije tehnike, a kada govorimo o IT one rame uz rame ravnopravno staju pored svojih kolega i veoma su uspešne u tom poslu”, naglasila je Cvijović.

Prema njenim rečima organizacija ovog događaja poverena je Centru za postizanje dijaloga i tolerancije koji realizuje događaj u saradnji sa FTN, a pod pokroviteljstvom Međunarodnih partnera.

Vesna Ružičić, nastavnik na katedri za Informacione tehnologije

Nastavnik na katedri za Informacione tehnologije (IT) Vesna Ružičić govorila je o njihovoj primeni u ekonomiji.

“IT su danas zastupljene u svim sferama života, odnosno u svim oblastima stvaralaštva. Kod većine zanimanja prisutna je primena IT, kako kod nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama, tako isto i u oblasti ekonomije, zdravstvu, mašinstvu i drugim oblastima. Shodno tome danas se IT bave gotovo podjednako i muškarci i žene. Na našem fakultetu (FTN u Čačku) za studijski program IT podjednako se opredeljuju i devojke i mladići. Na današnjem onlajn sastanku učesnice će imati priliku da čuju nešto više o primenama IT u ekonomiji”, objasnila je Ružičić šaljući sledeću poruku svim mladim ljudima, a posebno devojkama, u ovoj nedelji programiranja: “IT sektor tvoja šansa”.

Milica Đoković

Student IV godine na studijskom programu tehnika i informatika Milica Đoković kao devojka u sferi računarske tehnike i tehnologije poručila je svim budućim koleginicama da karijera nije ono što nastaje nakon završetka studija, već sam process studiranja i sve ono što se uči formalnim i neformalnim obrazovanjem.

“Cilj ovog projekta jeste podizanje svesti o tome da bi rodna ravnopravnost trebalo da pronađe širu peimenu u svim sferama života, tako i u sferi IT. Ovim putem želim da apelujem da IT kao nauka, takođe I računarske tehnike I mašinstvo nisu discipline kojima bi trebalo da se bave samo osobe muškog pola, već su one jednako dostupne I za devojke I da nije nešto što je strašno I što bi trebalo izbegavati. Jas am se kao student tehnike apsolutno pronašla u tome I nesmatram da je teško, jer svako ko je spreman na izazove može se pronaći u toj disciplini.

Cilj  ovog programa je popularizacija programiranja i digitalne pismenosti među devojkama, kao i predstavljanje mogućnosti savremenih informacionih tehnologija u ekonomiji, menadžmentu, mašinstvu, zdravstvu i drugim oblastima rada.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / Lejča photography

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.