Promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupcijom“

Čačak – Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka poziva na promociju knjige „Oči u oči sa političkom korupcijom“ koja će se održati u četvrtak, 15. oktobra, u 12 časova (CEMA, Kursulina 1, Čačak – pored Unicredit banke).


Autor knjige je Siniša Jankovića iz Pančeva, policijski inspektor u penziji, član nekada čuvene Radne grupe koja je otkrivala zloupotrebe u 24 sporne privatizacije. Janković, u prvom licu jednine, opisuje policijske akcije koje je kreirao i u kojima je učestvovao, posebno one koje su opstruisane. Citira razgovore sa nadređenima, ali i akterima političke korupcije, trudeći se da čitalac oseti da je i sam učesnik.

Citat iz knjige:

– Šta se radi šefe? – koliko-toliko kurtoazno pitanje, kojim načelnik iz MUP-a, bez nepotrebnih reči direktno kaže zašto zove i šta ga zanima.

– Radimo načelniče, nastavljamo provere – kažem mu, znajući za šta se interesuje – eto, sada je u Azotari Alfa tim.

– Šta kažeš! Gde si ih poslao, šališ se!? – ne može da veruje, zapanjen je.

Kolegu mupovca je obična, zakonita, dugo planirana provera u fabrici o kojoj mesecima pričamo toliko iznenadila kao da sam mu rekao da pretresamo kuću ministra.

– Ma vraćaj ih odmah, je l’ vidiš ti šta se radi, je l’ hoćeš svi da najeb…? – eksplozivno, povišenim tonom i bez daha, reaguje čovek koji zakon treba da sprovodi, a ne da se njegovom sprovođenju čudi i negoduje. Iznenađen i uplašen, ne boji se za sve, već za sebe. Nema više vremena za uvijene naloge i nemušta objašnjenja, mora da skine masku i jasno kaže da se radi o opstrukciji koju po nalogu moćnih mora da sprovede.

Potpuno nesvestan da sam još tada doneo odluku da napišem ovu priču u sebi kažem:

– E neće moći ovo tek tako da prođe!

Čačanskoj javnosti bi moglo biti zanimljivo da je u timu, koji je u knjizi opisan, bilo i nekoliko članova iz PU Čačak koji su dali priličan doprinos ostvarenim rezultatima. S druge strane, i učešće u kriminalnim radnjama, koje su u knjizi opisane, imalo je nekoliko lica (vlasnika privatnih preduzeća) iz ovog grada.

Ključne aktivnosti ove organizacije su građanski nadzor i transparentnost u radu lokalnih i državnih organa sa posebnim fokusom na koruptivne pojave. Predstavljanje ove knjige čačanskoj javnosti je sa željom da se doprinese u građanskoj borbi protiv korupcije kao ukorenjene društvene anomalije.

O knjizi govore: autor Siniša Janković i moderator Svetlana Kojanović.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.