Festival nauke u OŠ „Vuk Karadžić“ u Čačku

Čačak – Festival nauke, pod nazivom „Bacimo svetlost na nauku 3“, održan je, u OŠ „Vuk Karadžić“ u Čačku.

Festival je, uz pomoć celog kolektiva, realizovalo Stručno veće prirodnih nauka, sa učenicima starijih razreda.

Cela manifestacija se sastojala od dve celine, ogleda iz biologije, fizike i hemije i kviza iz poznavanja prirodnih nauka. Najbrojniju publiku činili su učenici mlađih razreda sa svojim učiteljima, kao i učenici starijih razreda, nastavnici i stručni saradnici. Festival su posetili i bivši učenici.

Učenici demonstratori su izvodili oglede iz biologije, fizike i hemije i na taj način su popularizovali i približili nauku učenicima mlađih razreda. Biolozi su se predstavili sa drvetom koje govori, carstvom gljiva, svetom u kapi vode, mikroskopiranjem organizama. Predstavili su život u mahovini, optičke varke, kao i različite osećaje.

Fizičari su predstavili Tesline izume, transformator i kuglu, poigravali se svetlosnim zracima, demonstrirali totalnu refleksiju i napravili laserski šou i hologram. Posetioci su imali priliku da vide isprogramiranog robota i brojne oglede vezane za gustinu, pritisak, i dr. Hemičari su pravili vatrene mehuriće, gasili požar, pravili vulkan i slonovu pastu. Posetiocima su predstavili gumeno jaje i kameleona. Pokazali su dobijanje ugljen-dioksida, kao i proces sagorevanja.

Sastavni deo ovogodišnje manifestacije, bio je i kviz iz poznavanja prirodnih nauka. Kviz je napravljen i realizovan pomoću aplikacije Kahu. Ekipe su pitanja pratila preko video-bima, a odgovarali preko svojih mobilnih telefona. Takmičile su se četiri ekipe, a pobednik kviza je ekipa “Suncokret“, koju su činili Ivan Ilić – 51, Sanja Maksimović – 65, Natalija Marinković – 71 i Andreja Radojičić – 85.

Ovogodišnja manifestacija ispunila je sva očekivanja i izazvala oduševljenje svih posetilaca.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.