KOLIKO ĆE VAS MINIMALNO KOŠTATI OPREMANJE KUHINJE BELOM TEHNIKOM

Koliko će vas minimalno koštati opremanje kuhinje belom tehnikom?

Bilo da se useljavate u novi stan ili renovirate postojeću kuhinju, verovatno će u jednom trenutku doći na red i kupovina bele tehnike. Jedno od najvažnijih pitanja je koliko će vas kuhinjski uređaji koštati. Iako cene znatno variraju u zavisnosti od brenda za koji ćete se odlučiti, zatim tipa ili modela, kao i veličine uređaja, određivanje minimalne cene može vam pomoći da donesete pravu odluku.

Ono čime bi trebali da se pre svega vodite je vaš budžet koji ste namenili za belu tehniku. S obzirom da su kuhinjski aparati širok pojam i da je zaista veliki izbor različitih kuhinjskih uređaja, mi ćemo se fokusirati samo na veće aparate kao što su frižideri, šporeti, rerne, ugradne ploče za kuvanje i mašine za pranje sudova, koji su potrebni u svakom stanu, odnosno kuhinji.

Šporeti

Šporet je uređaj bez koga se danas ne može zamisliti kuhinja. Ponuda modela šporeta je izuzetno velika, pa se tako na tržištu mogu pronaći oni klasični sa ringlama koje su ispupčene, ali i oni sa ravnom sataklokeramičkom ili indukcionom pločom, koji su po pravilu nešto skuplji. Takođe, šporeti mogu biti na gas, električni ili kombinovani. Mogu biti sa klasičnom, ali i sa ventilatorskom ili multifunkcionalnom rernom.

Najjeftiniji električni model sa klasičnom rernom i ispupčenim ringlama košta oko 28.000 dinara, dok je onaj na plin nešto skuplji i košta u proseku za oko 10.000 dinara više. Model šporeta sa staklo-keramičkom pločom je samo par hiljada dinara skuplji od klasičnog električnog šporeta, dok je cena uređaja sa indukcionom pločom znatno veća.

Rerne i ugradne ploče za kuvanje

Ako ipak ne želite da u vašu novu kuhinju ubacite klasičan šporet već posebno rernu i ugradnu ploču za kuvanje kako biste stanu dali još moderniji izgled, onda ćete morati i više da platite.

Najjeftiniju ugradnu rernu možete pronaći za oko 23.000 dinara. Naravno, od brenda koji budete izabrali zavisiće i cena. Ako se, na primer, odlučite za Bosch ugradne rerne onda ćete za najjeftiniju morati da izdvojite oko 37.000 dinara.

Kada su u pitanju ugradne ploče za kuvanje, cena zavisi od toka da li su sa ringlama, staklo keramičke ili indukcione i da li imaju dva ili četiri grejna polja. Mi ćemo uzeti u obzir one sa četiri grejna polja jer se najčešće kupuju. Tako na primer, najjeftinija staklo-keramička ugradna ploča marke Hansa sa četiri grejna polja košta oko 22.000 dinara, dok za indukcionu varijantu morate izdvojiti minimum oko 30.000.

Frižider – najvažniji kuhinjski uređaj

Kada je u pitanju izbor savršenog frižidera za vašu kuhinju, prvi korak je da odredite koliko prostora imate na raspolaganju i koliko velik frižider vam je potreban, odnosno koliko namirnica želite da skladištite u njemu. U najvećem broju slučajeva vlasnici stanova kupuju kombinovane modele firžidera sa zamrzivačem u gornjoj ili češće donjoj polovini uređaja.

Očekujte da ćete frižider sa zamrzivačem u gornjem delu, takvi su po pravilu najjeftiniji, pronaći za najmanje 30.000 dinara. Naravno, cena uređaja zavisi od njegove zapremine, brenda ali i od prodavnice u kojoj kupujete.

Mašina za pranje posuđa

Sudomašina vam može uštedeti vreme, energiju i novac, tako da je to veoma dobra investicija kada je kuhinja u pitanju. Nije da se bez nje ne može, ali se u poslednje vreme i ona ubraja u obavezne kuhinjske aparate. Baš kao i kada su u pitanju frižideri, i cena sudomašina zavisi od proizvođača i veličine, odnosno broja kompleta koji možete u njoj prati odjednom.

Tako na primer, Candy samostojeća mašina za pranje sudova se može pronaći za oko 33.000 dinara. Pri kupovini imajte na umu da razlike u energetskoj efikasnosti uređaja mogu varirati toliko da vam se čak i ona koja je duplo skuplja sama isplati za par godina. Ipak, mi smo se fokusirali na minimalne cene uređaja.

Kada saberete cenu frižidera, šporeta i mašine za pranje sudova, ispada da ćete morati da potrošite oko 90.000 dinara. Ne zaboravite da uređaji koji imaju nižu cenu u najvećem broju slučajeva, ne uvek, imaju i dosta slabiju energetsku efikasnost. Pa je najbolje, naravno shodno vašem budžetu, kupovati kuhinjske aparate koji su nešto skuplji a opet energetski efikasniji, jer će vam tako za par godina efikasniji uređaj biti isplativiji od onog niže energetske klase.

Tekst i foto..Srbijanka Stanković

Glavna i odgovorna urednica Magazin Topličanka

Kreativni stvaralac

Blacksheep.rs

Lolamagazin.com

foto…

https://unsplash.com/photos/Wj6oZNCAzs4https://www.pexels.com/photo/white-wooden-kitchen-cabinet-1599791/https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-modern-kitchen-8089156/

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *