Krivična prijava protiv biologa iz „Vodovoda” zbog izjave

Marina Vukašinović izrazila je sumnju da će nova tehnologija, koja se uz velika ulaganja države uvodi u užičku fabriku, moći da reši problem zagađene vode iz vodoakumulacije Vrutci

Vodoakumulacija Vrutci-kod Užica,foto:S.Jovičić

Užice – Iz užičkog JKP „Vodovod” su obavestili javnost da će protiv Marine Vukašinović, biologa u ovom javnom preduzeću, biti podneta krivična prijava. Razlog je nesvakidašnji – njena izjava data jednom listu o vodi za piće u Užicu.

Biolog Marina, koja je i odbornica SNS u gradskoj skupštini, izrazila je sumnju, kako piše list, u to da će nova tehnologija, koja se uz velika ulaganja države uvodi u užičku fabriku, moći da reši problem zagađene vode iz vodoakumulacije Vrutci (po završetku druge faze poslova treba ponovo da bude uključena u gradski vodosistem). Ona sumnja i da će JKP „Vodovod” biti u stanju da uspostavi planiranu kontrolu na toj akumulaciji.

Mislim da predložena tehnologija ne može da reši problem, jer znamo kakvu vodu prerađujemo, koji su toksini prisutni u jezeru – izjavila je, uz ostalo, Marina ocenjujući da u projektu “postoje nelogičnosti, da se u novu tehnologiju ulaže veliki novac a gubici u mreži su veliki, da veoma često pucaju vodovodne cevi jer su dotrajale…“ Te da je jedno od rešenja korišćenje podzemnih voda u vezi čega su, navodi ona, bez reakcije nadležnih ostali njeni predlozi da se iz budžeta odvoji dva-tri miliona dinara za izradu studije o podzemnim vodama.

Vrlo brzo po objavljivanju ovog stava saopštenjem se oglasio “Vodovod“. Iz tog preduzeća je nedavno, podsećamo, povodom priča koje su kružile o neodgovarajućem kvalitetu vode za piće javno zaprećeno da će “podnositi tužbe i krivične prijave protiv NN lica zbog širenja lažnih informacija koje uznemirava javnost i nanosi ogromnu materijalnu i svaku drugu štetu ‘Vodovodu“.

Saopštavamo da gospođa Marina Vukašinović, iako zaposlena u JKP Vodovod, ne govori u ime JKP Vodovod već u svoje lično ime“, ističe se u saopštenju tog preduzeća, pa podseća na istorijat dešavanja od pojave algi u vodoakumulaciji Vrutci do najnovijih poslova na modernizaciji fabrike vode, gde je ovo preduzeće i grad uz veliku pomoć države paralelno radilo u više pravaca: od obezbeđenja vode sa izvorišta Sušičko vrelo, preko formiranja stručnog tima(sa 25 članova od kojih je devet doktora nauka) za dugoročnu sanaciju Vrutaka i obnovu fabrike vode. Svi projekti Instituta “Jaroslav Černi“, koje je finansirala Vlada Srbije, završeni su, uz pozitivno mišljenje revizione komisije Ministarstva građevinarstva. To ministarstvo je najvećim delom finansiralo prvu fazu obnove fabrike vode i sprema se da finansira i drugu fazu. “Pri tome, JKP “Vodovod“ ne izražava nikakvu sumnju u valjanost tog projekta“, navodi se i najavljuje krivična prijava protiv Marine Vukašinović:

“U cilju zaštite obavljanja komunalne delatnosti, za koju je JKP Vodovod osnovan, kao i daljeg sprečavanja uznemiravanja javnost od strane neovlašćenog lica i iznošenja netačnih podataka putem sredstava javnog informisanja, a po članu 343. KZRS, člana 175. Zakona o radu i člana 26. tačka 13 Zakona o javnim preduzećima, protiv imenovane u najkraćem roku biće podneta krivična prijava“.

Juče se povodom Marinine izjave saopštenjem oglasio i gradonačelnik Užica Tihomir Petković, navodeći da ona iznosi “ničim utemeljene tvrdnje da tehnološki postupak koji se primenjuje u projektu rekonstrukcije fabrike vode neće obezbediti mogućnost korišćenja vode sa vodoakumulacije Vrutci“. Gradonačelnik zahvaljuje Vladi Srbije i ministarki Zorani Mihajlović na velikoj finansijskoj i stručnoj podršci da grad dobije tehnološki najmoderniju fabriku vode i tako reši probleme s kojima se suočava. Izvedeni poslovi prve faze, piše on, već su pokazali da se “znatno poboljšao tehnološki proces prerade vode sa Sušičkog vrela“.

Odgovorno tvrdim da su građani Užica koji se snabdevaju pijaćom vodom sa ovog postrojenja sve vreme pili ispravnu vodu i da će tako biti i ubuduće. Svi mi koji rukovodimo gradom i JKP “Vodovod“ verujemo renomiranim, svetski priznatim stručnjacima u Institutu “Jaroslav Černi“ koji svojim potpisom stoje iza predloženog rešenja – napominje Petković i dodaje da javne medijske nastupe Marine Vukašinović smatra štetnim. Gradonačelnik dodaje da ih nije smela javno iznositi bez odobrenja direktora, ocenjuje da se mogu okarakterisati kao uznemiravanje javnosti i iznošenje netačnih podataka putem sredstava javnog informisanja, te najavljuje da će protiv navedene biti u najkraćem roku pokrenute zakonom propisane radnje.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.