Punoletstvo „Pršutijade” uz drvenu sušaru za meso

Foto: PressLider / Duško Radišić Lejča

http://www.presslider.rs/dobro-dosli-carstvo-ukusa-punoletsvo-prsutijade-mackatu/

Mačkat – Ako treba izdvojiti narodnu proizvodnju koja je uspela da izdrži sve provere vremena i lomove tržišta pa da zadrži tražnju i dobru cenu, to je svakako proizvodnja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda: pršute, slanine, domaće kobasice. Tim tradicionalnim delikatesima u čast održava se trodnevna „Pršutijada” u Mačkatu, čije je 18. izdanje svečano otvoreno u ovom podzlatiborskom selu najboljih pršutara.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Okupili su se u prostranoj sajamskoj sali vredni majstori rumenog dimljenog mesa, na drvene štandove izneli svoje mirisne rukotvorine kakve su i njihovi dedovi pravili. Došlo je na otvaranje mnoštvo posetilaca, da vide, probaju i kupe izloženo. Zasvirala je truba da punoletstvo „Pršutijade” proslavi , zaigralo kolo folkloraca veterana… Krenulo je ovo zimsko praznovanje domaćinskog Mačkata, koje će trajati celog vikenda.

Foto: PressLider / Duško Radišić Lejča

Na ovoj „Pršutijadi” svoje proizvode izlaže 20 proizvođača iz ovih sela. Tu su i inostrani gosti: svoje pršute predstavljaju Italijani iz okoline Parme i Istrani iz hrvatskog Tinjana, a makedonska vina proizvođači iz Ohrida. Čast da otvori manifestaciju imao je zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić, lokalne samouprave koja zajedno sa Udruženjem proizvođača suvomesnatih proizvoda organizuje „Pršutijadu”.

Zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić, direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić, direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović i direktor Zlatiborskog eko agrara Vladimir Bojović foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Rekavši da opština Čajetina najveća sredstva u ovom delu Srbije ulaže u kvalitet života na selu, daje subvencije stočarima i drugim proizvođačima, otvara seoske vrtiće, ulaže u puteve i infrastrukturu, Đurić je dodao da se radi i na zaštiti geografskog porekla ne samo ovih suvomesnatih, već i ostalih tradicionalnih proizvoda. – Ponosimo se našim Mačkatom, Zlatiborom, vrednim domaćinima ovog kraja, tradicijom koju čuvamo – rekao je on i otvorio 18. Sajam suvomesnatih proizvoda.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Kontrolu kvaliteta izloženog ocenjivao je „Jugoinspekt”. Najbolje proizvode biralo je 10 ocenjivača i izabralo pobednike: šampionsku goveđu pršutu proizveo je Aleksandar Radojičić iz Mačkata, najbolja svinjska i ovčija pršuta je Radomira Šopalovića takođe iz Mačkata, Aleksandar Čeliković iz Kačera napravio je pobedničku domaću kobasicu, najbolja je slanina Marka Stojanovića iz Mačkata, a ovčija stelja Nikole Brkovića iz Kačera.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

– Meso od dobre i zdrave stoke, uporan i pošten rad, posvećenost cele porodice čine posao uspešnim. Ovim se bavio i moj pradeda, deda, stričevi, otac, sada ja i moj sin, a ko uporno radi može lepo da živi od ove proizvodnje – rekao nam je najuspešniji na 18. sajmu Radomir Šopalović zvani Širet, čiji su proizvodi osvojili dva pobednička zvanja i jedno drugo mesto.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Posebnost ove „Pršutijade” bila je prava drvena sušara u sajamskoj sali, gde se na dimu od bukovog drveta sušilo meso. Posetioci su mogli da vide kako se to ovde odvajkada radi na tradicionalan način, što je prikazala ovdašnja kompanija „Zlatiborac”, koja, iako svoje proizvode izvozi u 11 država i ima proizvodnju po svetskim standardima kvaliteta, ne odustaje od tradicije.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

-Kvalitetna sirovina, vešte ruke mesara, dim suve bukovine i bogomdana klima ovog kraja i danas su preduslovi za dobijanje prepoznatljivog ukusa pršute, slanine i drugih delikatesa – izjavila je Zorica Gavrilović, tehnolog kompanije „Zlatiborac”.

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

A ova „Pršutijada” počela je i dobrim pazarom. Došli su kupci i hotelijeri s raznih strana da kupe najbolju izloženu robu, dugačke pršute, mesom prošarane slanine. Izlagači ih ovde prodaju po sajamskoj ceni: goveđa pršuta je od 1.200 do 1.800 dinara za kilogram, svinjska pršuta od 1.000 do 1.500, slanina i čvarci od 800 do 1.000, kobasica 900 i 1.000, stelja 1.500 dinara…

Predstavnioce mlekare Naša zlatka iz Krive Reke, Foto: PressLider / D. Radišić Lejča
Proizvođači vina iz Ohrida, Foto: PressLider / D. Radišić Lejča
Ružica Stojanović, Foto: PressLider / D. Radišić Lejča
Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.